Българският екип е участвал в спасяването на 4-годишно оцеляло дете и на възрастен мъж в Турция. За акцията с щастлив край разказваме в репортажа с нашия лекар спасител. Пред bTV той потвърди, че са участвали и в акцията с детето.

Днес сутринта наш лекар е участвал в спасяване на оцелели под руините в град Бесни. Д-р Веселин Йолов е заместник-началник на интензивното отделение в МВР болница.

Сега е в Турция, за да спасява. Да решиш дали един човек да загуби ръката си, за да запази живота си. Това се наложило на анестезиолога д-р Веселин Йолов днес в 6 сутринта.

Снимка показва рухналата сграда в турския град Бесни, под която спасители от Полша откриват оцелелия мъж. И се обръщат към българския лекар.

„Това беше лице на около 60 години, затрупано, около 4-етажна сграда, която беше паднала вертикално – т.е. плоча върху плоча“, разказва д-р Веселин Йолов, зам.-нач. на отделението по анестезиология и интензивно лечение към Медицински институт – МВР.

Двамата лекари - хирургът от Полша и анестезиологът от България - стигат до оцелелия, лазейки 7-8 метра. Това бил единственият начин да му помогнат.

„Да си кажа честно наистина се страхувах, като видях къде трябваше да вляза лазейки. Те бяха стабилизирали с хидравлични подпори, но въпреки всичко, като знаете, че има вторични трусове, които се усещат доста често, си е рисково. Страх ме беше, но нямах друг избор, затова съм дошъл тук“, казва медикът ни.

Ръката на оцелелия е била затисната от циментова греда. Затова лекарите вземат тежкото решение да я ампутират и така да освободят мъжа. Той вече е в болница.

„Решихме, че единственият вариант да се освободи от руините, е да се ампутира крайникът. Състоянието на пострадалия беше съхранено, предполагам, че ще оцелее човекът“, казва д-р Йолов.

Българският и полският екип живеят в лагер, разположен на местен стадион. Хората им благодарят като носят храна и вода.

„За момента всичко е наред, имаме храна, вода, местното население доста добре се отнася с нас. Носят постоянно хляб, вода, помагат и те с каквото могат, за което искам да им благодаря разбира се“, казва лекарят.

Така, заедно, местни и спасители не спират да се надяват, че под руините има живот.