Отпускаме половин милион за планов преглед и ремонт на моторния кораб „Радецки“. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов преди редовното правителствено заседание, предаде „Фокус”.

В събота bTV показа лошото състояние на плавателния съд, който посрещна Деня на Ботев принудително закотвен на козлодуйския бряг. Дарителската кампания за събиране на нужните над 220 000 лв. за доков преглед в крайна сметка се провали, а не беше ясно дали и Националния исторически музей може да предостави сумата.

„Всички се прекланяме пред подвига на Ботев. Всички свързваме името му с кораба „Радецки“. Не случайно, че в най-хубавите патриотични песни е споменаван и той“, посочи Борисов. Парите ще дойдат през бюджета на Министерството на културата.

До момента корабът, който е реплика на оригинала, е поддържан от Русенската корабостроителница, която, обаче, от три години е в несъстоятелност. Борисов не пропусна да коментира и това: „Навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, че всъщност не може да бъде проведен ремонтът в България, трябва да отиде ремонтът в Румъния”.