През следващите дни ще стане ясно дали ще имаме правителство след ротацията или ще се върви към избори 2 в 1.

В края на миналата седмица стана ясно, че всеки от партньорите във властта има свой дневен ред.

ГЕРБ-СДС са насрочили за утре – 5 март, национално съвещание, на което ще представят проект на коалиционно споразумение с ПП-ДБ.

Снимка: btvnovinite.bg

На 6 и 7 март от партията ще са на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП), а за 8 март е насрочена среща с партньорите в управлението, от която да стане ясно ще има ли сглобка.

Програмата на ПП-ДБ е различна. За утре те планират среща за регулаторите и комисията по корупция, на която са поканили ГЕРБ.  А на 6 март Николай Денков ще подаде оставката си. Все още не е ясно ще се видят ли с ГЕРБ на 8 март.

Снимка: btvnovinite.bg

Дали ще има пресечна точка между двете формации остава най-голямата въпросителна към момента. Всичко зависи от това какво ще предложат утре ГЕРБ. Днес те запазиха мълчание, но е ясно, че подготвят два документа. Единият е коалиционно споразумение между тях и ПП-ДБ. Другият е механизъм как ще се взимат решенията, как се правят назначенията и как се носи отговорност.

Важно е и дали утре ще има среща между тях и ПП-ДБ по темата регулатори.

Как се стигна до тук?

Всичко започна с идеята за меморандум, написан изненадващо от ПП-ДБ на 20 февруари. И касаещ и властта, и регулаторите. Тогава съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков обяви: „Ако меморандумът не бъде приет, ще предложим на нашите партньори избори две в едно“.

Ако ГЕРБ решат да припознаят чужд кандидат, например от ДПС – то това ще е тяхна квота, предложиха още ПП-ДБ. Последва светкавичен отговор.
„Този меморандум – това е всичко друго, но не и принципно. Да поделим с Кирил държавата на две. За мен от всичко това написано изборите две в едно са логичен завършек на тази некоалиция“, отговори му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Виждам, че някой иска да си делне държавата по един екзотичен начин, за мен е абсурдно“, коментира тогава председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски (вече и съпредседател на партията).

Последва още една твърда позиция. „Няма да подпиша меморандума. По същество този документ предлага, забележете, две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика“, обяви вицепремиерът и номинираната за премиер Мария Габриел от ГЕРБ.

През следващите дни лидерът на ГЕРБ направи контраоферта – „Щом ПП-ДБ искат 50 на 50 на регулаторите, тогава ГЕРБ иска 50 на 50 в Министерския съвет“.

Борисов допълни, че ще предложат коалиционно споразумение, което ще представят на 5 март и предлагат да бъде подписано на 8 март. „На 8 март, ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали – гласуваме оставката на Денков и правителството и отиваме на избори“, заяви той.

„Имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори“, коментира Кирил Петков.

Така на 1 март от ПП-ДБ направиха трето предложение – среща за регулатори и комисията по корупция.

За утре всеки си има дневен ред – едните ще представят коалиционно споразумение, докато другите чакат за среща. Сигурно е, че Николай Денков ще внесе оставката си в Народното събрание на 6 март. Кога ще бъде разгледана и какво ще последва – също не е ясно.