Държавният глава Румен Радев започва консултации за съставяне на служебно правителство с парламентарните формации. Началото на срещите е в 17 часа. Те са записани като задължителни в Конституцията. Нагласите са да стане ясно какъв ще бъде служебната власт, но и кога ще се проведат изборите.

Денят започна с нов политически сблъсък - намерението на ПП-ДБ да свалят председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев.

"Антон Славчев системно не изпълнява служебните си задължения. Също така е една от "бухалките" на Пеевски. Затова подготивхме решение за неговото освобождаване от антикорупционната комисия“, коментира Божидар Божанов.

Той констатира още, че са им необходими 80 гласа за тази инициатива. Те самите имат 39. За момента никой не е изявил желание да ги подкрепи, въпреки че са изпратили писма до всички.

„Всеки ден с нещо ни изненадват, но не мога да коментирам нещо, което не е станало“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Делян Пеевски също коментира дейността на антикорупционния орган и неговия председател.

 

„200 милиона са освободени и е трябвало да отидат в хазната. Знаете ли защо му искат оставката? Защото е спечелил конкурс за прокурор и се нуждае от това освобождаване“, посочи той.

От БСП обявиха, че са били канени да дадат своите гласове.

„Получихме мейли, не е много сериозно. Този парламент е изчерпан за подобни решения“, заяви Борислав Гуцанов.

Другите партии още не са коментирали дали ще дадат подкрепа за това решение.

Антон Славчев е завършил висше военно транспортно училище „Тодор Каблешков“ в  София и Великотърновски университет  „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Право“.

Има дългогодишен стаж в системата на МВР.

В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на Държавна агенция „Национална сигурност“.

От месец април 2018 г. е избран от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.