Пожарът в планината Славянка продължава да гори активно. Причина са силният вятър и високите температури. 100 служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), пожарникари и военни са на терен. 

Снимка: БГНЕС

За съжаление това, която очаквахме сутринта – да има по-слаби огнища, не се потвърди. Доста активно гори, заяви инж. Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП.

Чамбов посочи, че усилията са насочени в източния фронт на пожара. Той се надява да се включат и шведски самолети и испански самолети, които са с по-висока товаровместимост.

„Това ще ни помогне в голяма степен, защото ръчният труд на терен е труден и не достатъчно ефективен. Правят се просеки и се търсят подходящи места за това. Авиоборбата ще ни помогне за окончателното загасяване на пожара“, заяви Чамбов, цитиран от БГНЕС.

Борбата с огъня продължава 18 дни и когато има самолети и хеликоптери гасенето е по-активно. В момента пожарът е на 2-3 км от село Голешево. Опасност за хората в близките населени места няма.

„Мисля, че няма да стигне до там. Пожар от два километра не може да стигне така бързо. Имаме готовност, ако се случи така че пожарът добие такива размери, да евакуираме хората с полицията и пожарникарите“, каза още директорът на ЮЗДП.

Снимка: БГНЕС

По данни на системата „Коперник“ са изгорели около 20 000 декара и от двете страни на планината Славянка – и в Гърция, и в България. На наша територия има около 4 декара площ.

 

 

 

„Има засегнати гори и част от парка. След края на пожара ще кажем точните цифри. Щетите са не само материални, но и дълговечни и се преодоляват трудно в годините, но ще направим необходимото“, заяви инж. Валентин Чамбов.

Снимка: БГНЕС

Христо Ангелов обясни, че проблемът е на източния фронт, където пожарът е навлязъл в ниска растителност от хвойна и много трудно се изграждат минерализовани ивици. Нощем огънят се възобновява.

 

„Изнемогваме, но хората се държат. Ротират се служителите. Ще издържим, бъдете сигурни! Доброволците не могат да се включат навсякъде в пожара, защото в динамичната площ хората трябва да се обучени и трябва да знаят как да реагират“, каза още Христо Ангелов.

Снимка: БГНЕС

Огромен проблем за гасенето е сухото време, топлото време и липсата на дъжд.