Появиха се съмнения за спекула с цените на месото преди Великден. Най-продаваното месо по празника – агнешкото, се търгува в големи интервали - от 11 до 17 лв. Въпреки това, голяма част от животновъдите твърдят, че миналата година са продавали на същата цена – 5,80 лв. за килограм живо агне. Някои от тях дори заявиха, че цената по магазините не е реална.
В кланиците обаче казват, че миналата година са взимали агнетата на 4 лв. за кг. Цената впоследствие се качила, заради голям износ за Турция, покрай епидемията от шап.
„Купувате агнето на 5,5 лв. Месото идва някъде около 11 лв. След това му слагате ДДС, печалба, данъци транспорт и цената стига 14-15 лв., каквато е в магазина”, обясни собственикът на кланица Тодор Шиндаров.
По думите му има над 50% спад в продажбите, докато някои животновъди твърдят, че тази година са продали с 30% повече агнета.
И докато продажбата на агнешко у нас е кампанийна, то свинското се консумира целогодишно. Според месопреработвателния бранш, който разчита изцяло на внос за производството на колбаси, само за последната половин година цената на свинското на европейския пазар се е повишила с 14 процента. В момента има огромен износ за Китай и Русия, което създава дефицит в Европа. В България родното производство на свинско може да задоволи едва 20% от нуждите на гражданите.
По данни на комисията по стоковите борси и тържищата през последната седмица цените на едро на малотрайните колбаси, кренвирши и салами се е повишила с между две и четири стотинки.