Пожарът в Странджа Сакар планина е потушен. Предварителната оценка показва че са поразени десетки хиляди декари. Започва и описване на щетите за лесничействата и фермерите в региона. 

9 пожарни все още са в Сакар, но не гасят, а дежурят. Пожарът, който дни наред бушуваше по границата с Турция, е потушен. Селата са спасени.

Петър Георгиев има ферма във Варник, в която отглежда  над 500  животни.  След пожара, те са в обора, защото пасищата му са изгорели.

„То изгоря всичко около нас, сега телетата ми са затворени, всичко е затворено на ясла. И така, пасищата изгоряха“, казва Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, който вчера провери гасенето на пожара, всички фермери ще бъдат обезщетени. 

„Кметовете на населени места, заедно с общинските служби по земеделие, ще опишат и идентифицират всички  пасища, които бяха обгорени. Разбира се, каквото е необходимо и каквато възможност има, те ще получат обезщетение, или най- малкото няма да бъдат санкционирани“, обясни областният управител на Хасковска област – д-р Стефка Здравкова. 

Снимка: btvnovinite.bg

След пожара, започна опис на щетите. От „Зелени Балкани“ също обхождат терена. Гнездата на царския орел и друг защитен вид - белошипата ветрушка, са спасени. Много  влечуги обаче не са имали шанс. 

Подобни големи горски пожари са най- опасни за костенурките, които са защитен вид. 

В пожара са пострадали и ято щъркели. Хората от Радовец са ги спасили от огъня, а птиците са настанени за лечение в Спасителния център в Стара Загора.

За  съжаление на два от тях състоянието е било доста тежко и те  не са успели да оцелеят. За другите 4 се полагат грижи за тях  и имат всички шансове да бъдат  излекувани и да бъдат върнати отново в природата. 

Продължава описа и на щетите в горския фонд. Пожарът, който се разви на близо 50 хиляди декара на територията на три общини, по първоначални данни е преминал през близо 4000 декара предимно широколистни гори.