Нови пожари в Хасковско. Освен по границата, пламъци са обхванали близо... 500 декара широколистна гора и до любимешкото село Оряхово. Сакар планина гори четвърти ден, а вятърът непрекъснато усложнява ситуацията.

Обстановката в Хасковска област следобед се усложни много. За 15 пожара съобщават от противопожарната служба. Към 19:30 ч. на 10 август повечето от тях са изгасени или локализирани. Все още обаче продължава да гори сметище край Свиленград, а в Сакар планина четвърти ден продължава да има огнища, които трябва да бъдат изгасени и затова пожарът не се смята за изгасен.

Снимка: btvnovinite.bg

Пожарът, тръгнал от изхвърлен фас от тираджия на Лесово вече  е далеч от селата, но гори  до границата с Турция, заради което властите на двете страни влязоха в диалог.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те предлагат булдозери, пожарни автомобили, хора. Преди всичко обаче нашите съгласувани действия бяха свързани с това, те да бъдат на собствена територия, да пазят тяхното съоръжение и собствената територия“, съобщава гл. ком. Николай Николов директор на  "Пожарна безопасност и защита на населението".
 

Снимка: btvnovinite.bg
За да види лично как се справят бившите му колеги, на пожара пристигна и премиерът Борисов.

„Останах с впечатлението, че е изгоряла границата, че  е изгоряла държавата. Да, голям пожар, на голяма територия, прекрасно се справят колегите и от пожарната, и от „Гранична полиция“, заяви Борисов.

Над 200 пожарникари, горски, военни и доброволци пазят Сакар. 

„Пожарната сега свършиха си работата за мене спасиха и къщи в Маточина и във Варник“, казва местният жител Красимир Анастасов.

Службите, останали да дежурят в Маточина, се изтеглиха, а в селото  се върна 86- годишната Диана Маринова. Тя и още двама души изкараха нощта в кметството в Сладун.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко постлано, готово, хубаво, катинар, отключвам се, заключвам се, тоалетната вътре, вода имаше, всичко, благодарна съм много“, споделя Диана.

В гасенето отново се включи хеликоптер. А за фермера Христо Георгиев след пожара стадото му остава без паша.

„Той можеше да се спре. Сега аз къде днес ще паса говедата, като изгоря мерата?“, казва Христо.

Снимка: btvnovinite.bg

След среща с премиера обаче, фермерът вече не търсеше мера, защото му бе обещано да получи слама чрез фонд „Земеделие“.

В положението на Христо са десетки фермери в Сакар, тъй като пожарът изпепели над 50 хиляди декара, много от които пасища

Бедственото положение на територията на пет общини на Хасковска област остава в сила заради пожарите.

Десетки пожарникари са в село Маточина и следят да не възникнат нови огнища. Добрата новина е, че стихията бе спряна преди турската граница.