Нова пожар е възникнал на територията на област Хасково между селата Генерал Добрево и Оряхово в община Любимец, съобщиха от областната администрация в града.

Пожарът е в труднодостъпна местност. Горят сухи треви и широколистна гора. Пламъците са обхванали площ от 500 декара.

Снимка: btvnovinite.bg

На мястото са пет противопожарни екипа от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково. Засега няма застрашени населени места, уточняват от държавната управа, цитирани от БТА.

От там допълват, че горските и полски пожари в момента на територията на област Хасково са четири на брой.

Снимка: btvnovinite.bg

На територията на община Димитровград са били локализирани два малки пожара. Пожар има и в самия Свиленград, където горят селскостопански постройки в края на града

Снимка: btvnovinite.bg

Продължава да гори и в Сакар планина, където пожарът на територията на общините Тополовград и Свиленград, който обхвана над 50 000 декара площ, все още не е потушен. Има огнища, които все още тлеят. Опасност за населените места няма, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Там днес на място пристигна и премиерът Бойко Борисов на изненадваща проверка заедно с вътрешния министър Христо Терзийски.

„Останах с впечатлението, че е изгоряла границата, че  е изгоряла държавата. Да, голям пожар, на голяма територия, прекрасно се справят колегите и от пожарната, и от „Гранична полиция“, заяви Борисов, който провери лично как се справят бившите му колеги.

По-рано днес в свиленградското село Студена директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов каза, че само за вчерашния ден огнеборците в страната са гасили 127 пожара и са участвали в 61 спасителни операции.

Пожарът, тръгнал от изхвърлен фас от тираджия на Лесово вече  е далеч от селата, но гори  до границата с Турция, заради което властите на двете страни влязоха в диалог.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те предлагат булдозери, пожарни автомобили, хора. Преди всичко обаче нашите съгласувани действия бяха свързани с това, те да бъдат на собствена територия, да пазят тяхното съоръжение и собствената територия“, съобщава гл. ком. Николай Николов директор на  "Пожарна безопасност и защита на населението".

Над 200 пожарникари, горски, военни и доброволци пазят Сакар. Бедственото положение на територията на пет общини на Хасковска област остава в сила заради пожарите.