Бедственото положение на територията на 5 общини в Хасковска област остава и днес. Причината са множеството пожари, които пламнаха през последните дни. Най-сериозен бе пожара по границата с Турция.  

Тази сутрин ситуацията изглажда по-спокойна в сравнение с предходните дни. 

Активните огнища на пожара, които бяха в Маточина, вече са овладени.

В района обаче продължава да тлее, а от време на време на места и припалва. Има съсредоточен голям брой противопожарни автомобили. 

От вчера се знае,че пожарът е тръгнал от изхвърлена цигара от шофьор на турски тир в района на граничен пункт „Лесово“.

„Големият пожар в Сакар планина е овладян и потушен. На територията на засегнатите села обаче остават да дежурят 9 противопожарни автомобила.

Пожар, който вчера беше потушен, между две села, днес отново се е възпламенил. Той е в труднодостъпна местност, но се надяваме да бъде овладян в следващите часове“, обясни областният управител д-р Стефка Здравкова. 

По думите й последиците от пожара тепърва ще се обобщават и ще бъдат описани всички щети за земеделците и животновъдите и те ще бъдат обезщетени по правилата на държавен фонд „Земеделие“.

Градимир Градев от „Зелени Балкани“ обясни, че на мястото на пожара се виждат обгорели костенурки и таралежи. В спасителния център в Стара Загора са настанени обгорели щъркели, за които се полагат грижи. Четири птици се лекуват там и ще бъдат освободени в природата.