С превързани рани и разбити щитове, пред медиите днес излязоха трима от полицаите, пострадали при вчерашните сблъсъци около Народното събрание. Макар и по различен начин, униформените казаха едно – силите на реда вчера са действали максимално безконфликтно, но ситуацията е ескалирала заради агресивни младежи, които нямат общо с протеста и които са подложили на истинска канонада НС и пазещите го.

Снимка: bTV

„Полицията беше крайно толерантна, ние по едно време направо се чудехме какво се случва – час ни бомбардираха, чакахме някаква реакция от началниците, да предприемем някакви действия“, каза Иван Манев, който от 10 г. е в Специализираните полицейски сили. По думите му атаката е била „брутална“, с „над 60-70 бомби“, една от които паднала на ръката му и причинила разкъсни рани.

Според друг ранен от самоделка служител на СПС – Стоян Димитров, „най-вероятно провокатори“ са хвърляли бомбичките: „Бяха с маски, шапки, обиждаха ни“. По думите му и някои нормални граждани са се държали агресивно. „Замерваха ни с бомби, бутилки, камъни, яйца и още други опасни предмети“, допълни той.

Удареният от паве Андон Христов от СПС посочи, че след 20:00 ч. вчера ситуацията рязко се е променила, „след като се появи група младежи, която започна първо със замерване с яйца (…) след което се започна същинското нападение – стъклени бутилки, бомби саморъчно направени, които причиняваха доста щети“.

„Лошото беше в случая, че тези хора се бяха смесили с нормалните граждани, нямаше как да възприемем действия спрямо тях“, отбеляза Христов. По думите му обаче „в един момент нормалните протестиращи се отдръпнаха и срещу мен и колегите вече нямаше нормални протестиращи (…) Може ли човек нормален да застане пред Вас и да Ви пусне в краката бомба?“.

Тримата полицаи продължават да са на работа след получената медицинска помощ.