Рано тази сутрин зоната около Министерски съвет, президентството и БНБ, в която се провеждаха протести през вчерашния ден, са почистени, съобщават от Столична община.

Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама и са събрани извадени жълти и гранитни павета, плочи и камъни. 

При проверката са установени около 6 кв. м изкъртени жълти павета в района на пл. „Независимост“ и бул. „Цар Освободител“, както и изкъртени и счупени тротоарни плочи и бордюри.

От Столичния инспекторат уточниха за bTV, че част от липсващите жълти павета са намерени, други обаче липсват и най-вероятно са взети от протестиращите като спомен. Допълниха и че на място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на Ларгото.

На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на Президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

Рано тази сутрин наш екип засне как жена от сметопочистваща фирма събира павета и част от боклуците, а след това тръгва да ги изхвърля в камион.

В късния следобед пък видяхме как част от обявените за културно наследство жълти павета стоят счупени в скъсан плик около бившия Партиен дом.

Столична община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които по време на вчерашните протестни действия изваждаха паветата. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията.

Жълтите павета на София са със статут на културна ценности и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство. Заместник-кметът Тодор Чобанов допълни и че най-вероятно ако бъдат заловени хората, вадили павета, ще им бъдат поставени и други санкции.

По-късно днес целият площад ще бъде почистен и с дезинфектант.