"През изминалите 24 часа обстановката в София беше изключително динамична и тежка за работа от страна на полицейските служители. Всички станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи", каза на брифинг тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"Цената е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания. Един колега е с фрактура на дясна ръка, изгаряния по лицата и различни рани. На част от обгазените полицаи е оказана медицинска помощ на място и те са се върнали обратно на протеста", обясни още той.

126 са задържаните лица вследствие на агресия срещу полицията. От тях 60 души са с криминални регистрации. Част от задържаните са членове на различни футболни агитки. До момента са образувани над 15 бързи полицейски производства.

"Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства. Хвърляни бяха самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място преценка, че да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Тактиката ни беше изключително пасивна и щадяща", каза още Хаджиев.

"Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци", допълни той.

Тази сутрин са намерени коктейли „Молотов“, които най-вероятно са били предназначени за използване срещу българската полиция, допусна шефът на СДВР.

„След като установихме, че част от тези самоделни взривни устройства се водят от палатковите лагери, взехме решение и в 3 ч. стартирахме операция по премахване на блокадите на Софийския университет и „Орлов мост“. В момента движението е възстановено и се надявам да остане така", каза Георги Хаджиев.

Той категорично отрече полицията да е използвала нервнопаралитичен газ срещу протестиращите.

Призивът на СДВР към всички отново е да не се поддават на криминални лица и да спазват реда.