Край на консултациите при президента преди връчването на първия мандат за съставяне на редовно правителство. Последно на „Дондуков 2“ бяха представителите на най-малката група в Народното събрание - "Български възход". 

Последни консултации при президента, но първи за новата партия на Стефан Янев. Два месеца след изборите и месец след началото на консултациите президентът не вижда партиите да полагат усилия.

„Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика след изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултата в тази посока“, каза държавният глава Румен Радев.

Според президента парламентът отделя часове време за името на Изборния кодекс, но не и за важните закони. Лидерът на „Български възход“ се съгласи, но увери: Надежда има.

„И колкото и да е несъвършен този диалог и да не дава ясни решения към момента все още смятам, че има надежда този диалог да даде резултат“, заяви Янев.

„Какъв вид правителство бихте подкрепили - дали експертно, с широка подкрепа, базирана на няколко важни цели или правителство, излъчено от парламентарно представените партии с ясна политическа отговорност“, попита президентът.

Правителство без коалиционно споразумение - с ясни правила, приоритети и отговорност не е възможно, каза Стефан Янев. Той призова всяка партия да излъчи контактна група.

След срещата с президента бившият премиер призова партиите „да заровят томахавките.“

Ако третия мандат стигне до „Български възход“, те ще разговарят за правителство с всички, започвайки от малките към по-големите.