Не сме коментирали конкретика при консултациите си с президента. Надявам се да продължи диалогът между партиите, за да излъчим коалиция в рамките на това НС. Това каза лидерът на „Български възходСтефан Янев след консултациите при президента.

„По Конституция президентът ще започне връчването на мандатите по реда им - първият ще е на ГЕРБ, и когато започне изпълнението на този мандат, ще коментираме допълнително преговорите. Важното послание, което излъчваме ние, е че въпреки че сме най-малката коалиция, сме убедени, че въпросите от дневния ред на обществото, перспективата им в ежедневието, се решават чрез смислен диалог и излъчване на коалиционно мнозинство, което да състави правителство“, заяви Янев.

Той добави, че не са се коментирали теми за дати и връчване на мандати.

„Коментирахме дали беше ползотворно това време за консултации, подкрепих мнението на колегите си от партията, че това време е било необходимо, и времето за общи разговори, диалог и консултации между партиите, не е загубено. То може да роди консултации и съставяне на правителство“, каза още Янев.

„Контактни групи ще има тогава, когато и другите партии излъчат такива. Отворени сме за диалог и взаимодействие и с експерти, и с контактни групи. Ако има предложение от други групи по време на мандатите за разговори, ние ще се отзовем“, добави той.

Янев коментира и третия мандат.

„Като че ли в последно време се преекспонира темата за третия мандат - ако се стигне до трети мандат, президентът решава на кого да го даде. Ако той бъде връчен на нас, започваме разговори по низходящ ред с най-малката партия в НС, - с „Демократична България“. След това ще говорим по същия ред с всички. База ни е търсене на конкретни решения за основа на коалиционно споразумение“, добави той.

Янев заяви, че българският национален интерес ни е единствената червена линия.

„В условията на война на километри от нас, разместване на геополитическите пластове, и ако ние като политическа класа не намерим начин за диалог и за това кое е водещо за българските граждани, значи не оценяваме реално ситуацията. Всяка една империя в историята, каквито и вътрешни противоречия да е имало, като чуят думата "война", забравят всичко. Българските граждани очакват да предоставим хляб, а не зрелища. Винаги има време и място за още зрелища, но сега на дневен ред е осигуряването на хляба“, добави Янев.