14 часа спор за Изборния кодекс в парламента. Чуха се взаимни обвинения и притеснения, че сегашното законодателство позволява манипулиране на вота. Скандал избухна и между бившите коалиционни партньори.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски съобщи, че Кирил Петков им е предложил да оттеглят закона и да им даде кодовете за машините. Кирил Петков обяви от парламентарната трибуна, че следващата седмица ще подаде иск срещу Георги Свиленски заради това негово изказване. 

Преди това той посочи, че кодът за машините за гласуване е в ЦИК. Моля да оттеглите вашите твърдения за нещата, които съм ви казал, обърна се Петков към Свиленски. "Единственото, което ви казах, е че ние сме готови, и сега пак го заявявам, да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините", посочи Петков.

По-голяма част от заседанието беше посветена на Изборния кодекс. Спорните моменти са много - да има или да няма хартиена бюлетина, да бъде ли закрит обществения съвет, да се увеличи ли броят на гласовете, необходими за разкриване на секции в чужбина, да има или да няма видеонаблюдение. Депутатите обаче днес ще минат първите 14 страници от общо 80, които се съдържат в проекта. 

ГЕРБ поеха ангажимента да оттеглят част от спорните си предложения, но хартиената бюлетина, предложена от БСП, остава на масата към този момент. Лагерите са ясно оформени – ГЕРБ, ДПС и БСП подкрепят хартиената бюлетина, останалите партии са против.

Дебатът започна с припомняне на вчерашните сблъсъци. „Продължаваме промяната“ отново заговориха за хартиената коалиция и обясниха, че хората се интересуват от друго.

„Има достатъчно неща и наболели проблеми в обществото и подготвени законодателни мерки, които трябва да се гледат тук, а не Избирателния кодекс. Друго нещо, от което се интересуват българските граждани, е Световното първенство по футбол. За съжаление след 12-годишното управление на един доста виден футболист в крайна сметка българският футбол е в същото състояние, в което е всеки един друг отрасъл в българската икономика“, каза Андрей Гюров от „Продължаваме промяната

ГЕРБ напомниха за вчерашните безредици в зала.

„Дадох възможност да направите и обяснение на обратен вот, и процедурите, които направихте. Вие, уважаеми колега Гюров, се бяхте подготвили с над 30 предложения за т.нар. според вас редакционни промени в наименованието. Тост цялата тази процедура имаше за цел дни наред ние да се занимаваме с наименованието“, каза Росен Желязков. 

Председателят на парламента Вежди Рашидов се опита да помири враждуващите и призова депутатите да спазват правилника.

След десетки процедури дебатът по същество започна в късния следобед с въвеждането на преброителни центрове за хартиените бюлетини от малките секции.

ГЕРБ спазиха обещанието си и обявиха, че няма да ликвидират район "Чужбина". Няма да остане и идеята за увеличаване на гласовете за образуване на секции зад граница от 40 на 100. Няма да се ликвидира и Общественият съвет към ЦИК.

Голяма част от депутатите си тръгнаха, защото в пленарна зала днес текат само обсъждания, не и гласуване. То, както и дебатът по целия Изборен кодекс, ще продължи другата седмица. Тя се очертава много гореща. В понеделник президентът вика на консултации „Български възход“, а във вторник на извънредно заседание парламентът ще гледа и бюджета.