България взима два медицински хеликоптера на лизинг, а програмата за обучение на медици е вече готова. Това обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

„В следващата седмица ще започне избор на медици, които трябва да минат първо през катедра „Авиационна медицина“ на Военномедицински институт и след това да проведат триседмичен курс на обучение“, каза министърът. 

Има определени пет бази, в които ще бъдат разположени медицинските хеликоптери. Две от тях ще бъдат във Военновъздушното училище в Долна Митрополия и в района на летище „Враждебна“. 

„След обиколка в страната по лечебните заведения установихме местата с болниците, които могат да покрият услугата или изграждането на хеликоптерни площадки за кацане. Сега ги предоставяме на министерство на транспорта и отбраната, за да уточняват дали са подходящи, за да се стартира и обществена поръчка за изграждане на тези площадки“, каза още здравният министър.

„Вчера започна работа работна група, за да бъде обявена процедура за наемане на HEMS оператор, който да започне максимално бързо с два вертолета, разположени в тези две бази – Плевен и София“, каза генерал Златко Златев, директор на Държавния авиационен оператор. 

Започва също така определянето на екипа и извеждането на координационния център в София.

По думите на здравния министър първоначално ще бъдат нужни 10 екипа - по пет за двете бази, които ще се състоят от лекар и медицинска сестра - анестезиолози и реаниматори. 

„Имаме възможност, когато дойдат хеликоптерите, дори с по-малкото площадки, пак да извършваме услугите. Във Варна и в София има къде да се каца, има доста точки в страната“, каза министър Меджидиев. 

А в началото ще се изпълняват полети само през деня.

„Започвайки усвояване на нов тип летателни апарати и нова подготовка, според нас е опасно през нощта да се изпълнява търсене и спасяване. Освен това, няма и необходимата правна база. Ефектът би могъл да бъде много отрицателен, ако още в началото допуснем някаква катастрофа, когато не сме усвоили авиационната техника“, каза ген Златев.