Съдебната система се нуждае от реформа. Но не може председателят на Съюза на съдиите, който е бавел с години дела на хора, свързани с организираната престъпност, сега да е човекът, който да съветва какви точно да бъдат промените. Трябва да има морал. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира в Бургас наложеното в петък президентско вето върху Закона за съдебната власт, имайки предвид висшия магистрат Мирослава Тодорова.

Мирослава Тодорова, снимка: архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Преди време шефът н а МВР публично обвини председателя на Сьюза на съдиите в България, че обслужва организираната престъпност и умишлено бави делата срещу криминални босове. Тодорова от своя страна заяви, че е готова прокуратурата да я провери и даде Цветанов на съд за клевета.

В Бургас вицепремиерът отказа да коментира темата в детайли, както и мотивите на Росен Плевнелиев за наложеното вето, но подчерта, че като цяло приетият закон покрива стандартите за една съвременна съдебна система. Цветан Цветанов обаче изтъкна, че не одобрява честите изказвания на политици по теми, свързани с промените в съдебната власт.

Плевнелиев върна за разглеждане в парламента текстовете от закона, които уреждат кариерното развитие на бившите членове на Висшия съдебен съвет. Още в първия ден, след приемането на закона преди седмица, държавният глава изрази несъгласието си с текстовете, които предвиждат главният прокурор да се избира от сега действащия ВСС. Плевнелиев оспорва и решенията след изтичане на мандатите им членовете на съвета и на инспектората към него да бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им - така наречените кариерни бонуси.