Твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова обслужва организираната престъпност може да се окажат напълно безпочвени и голословни. Този извод се налага от обяснението на главния прокурор Борис Велчев, че държавното обвинение няма да се занимава с твърденията на вицепремиера.

Прокуратурата проверява факти и се занимава с данни за извършено престъпление, обясни Велчев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В разгара на скандалите около МВР и все по-настоятелните съмнения за полицейско насилие, Цветанов в няколко интервюта обяви Мирослава Тодорова за човек на мафията. Като пример министърът посочи забавените мотиви по делото срещу „емблематичния наркобос” Васил Маникатов.

Тодорова обясни причините за забавянето и поиска прокуратурата да я провери. Все още тя обмисля дали да предаде Цветанов на съд за клевета. Тримата бивши председателя на ССБ настояха Борис Велчев да разпореди на подчинените си проверка по случая и да се повдигнат обвинения на Тодорова.

"Но ако се установи, че това не е вярно, точно прокуратурата трябва да се произнесе дали министърът на вътрешните работи, като прави такива изявления от името на ръководеното от него ведомство, не е извършил длъжностно престъпление", посочиха в официалното си становище бившите председатели на ССБ.

Велчев обаче даде да се разбера, че няма да се занимава и с въпроса дали Цветанов е извършил дръжностно престъпление. "Говоря за конкретни данни. Ако става дума за оценки, това са съвсем други неща, в които, моля ви, да не ме замесвате", обясни главният прокурор.

Що се отнася до конкретното дело срещу Васил Маникатов, който бе освободен, след като излежа присъдата си, тъй като не му бе наложена мярка за неотклонение, макар да имаше и друга присъда, Велчев призна, че има липса на координация между отделни прокурори.

"Има нещо, което съм длъжен да призная – в прокуратурата се оказа, че няма ясна координация между отделни прокурори, които наблюдават различни дела, между които обаче има връзка", каза главният прокурор.

Той е издал в понеделник методически указания, с които е решен този въпрос. "Действително в случая с г-н Маникатов имаше една липса на координация между двама прокурори, заради липсата на такава уредба", изтъкна Борис Велчев.

Всъщност Васил Маникатов отново е в ареста, тъй като Мирослава Тодорова му наложи постоянна мярка задържане под стража по делото, по което бяха забавени мотивите. В същото време апелативният съд разреши Маникатов да бъде предаде на гръцките власти по дело за наркотрафик. Това обаче ще стане едва след окончателното приключване на делото на Тодорова, което трябва да мине още две инстанции.

„Съответни предположения за някакви съмнения”

Докато главният прокурор даде да се разбера, че няма за де занимава с твърденията на Цветанов , министърът използва участието си в семинар за корупцията, за да си каже отново мнението за съда.

"Единственото, което обществото иска от нас е действително да отговорим на очакванията и с действията и присъдите да бъдем адекватни на тежестта на извършените престъпления. Превенцията на корупцията някой път прозира и в решенията, които се взимат от съответните компетентни органи", каза Цветанов.

Според него е изключително важен въпросът за съдебната практика. "Когато имаш действия, свързани с финансови злоупотреби и когато прокуратурата е внесла обвинителен акт за злоупотреби и съдът е признал тези доказателства за злоупотреби за 16 милиона лева от ДДС схеми, лицето получава условна присъда. В мотивите или решението на съда винаги могат да излязат съответни предположения за някакви съмнения", коментира вътрешният министър. Конкретният пример е от делото срещу енергийния бос Христо Ковачки.

Цветанов разказа и случаи на грабеж и изнасилване от 1998 г., е който все още не е решен. Разследването е продължило 4 години, след което е внесен обвинителен акт и от 2003 до 2007 година са проведени 23 заседания на съда и те приключват, че друг съд трябва да се произнесе, защото този не е компетентен. Представете си какво е усещането за съдебната система, добави Цветанов.

Цветанов не персонализира

Аз никога и по никакъв повод не съм персонализирал уважаемата съдия Тодорова и че тя всъщност трябва да бъде разследвана. Това е възможна хипотеза, която всеки би могъл да си изгради, когато виждаш, че има толкова много дела, които всъщност са свързани с организираната престъпност.

Не знам дали някой е имал подобни очаквания за разследването на съдия Тодорова по това, което съм казал в едно-две интервюта. Това, което съм казал в тези две интервюта, е, че тя има забавени над 50 наказателни дела, добави министърът.

По думите му действията на съдията са "или професионална небрежност, или остава усещането за нещо друго".

Прокуратурата „срещу” полицейското насилие

От другата седмица окончателно ще бъде въведена в действие новата структура на Върховна касационна прокуратура (ВКП) и там ще има специализиран сектор, който ще наблюдава дела и за полицейско насилие, зака главният прокурор.

"Не само ще наблюдава, а и ще гарантира, че разследванията по тях ще се извършват максимално професионално", каза Борис Велчев.

Доскоро  полицаите бяха от компетентността на военните съд и прокуратура и прехвърлянето им в цивилен съд не е довело до по-добра ефективност, призна Велчев.

"Ще се прави методическо ръководство в рамките на закона, което ще доведе до по-добра ефективност", изтъкна Велчев и коментира, че има доста дела срещу полицаи и не всички са за насилие.