През изминалите дни към „най-големия следовател” в българската политика Яне Янев бяха отправени няколко нападки – от това, че оглавяваната от него вече близо месец антикорупционна комисия все още няма резултати или дори ясен план за действие, през това, че независимият депутат и лидер на РЗС „набедява” умишлено в злоупотреби свои колеги от БСП, до обвинението, че работи поръчково в услуга на ГЕРБ и работата му се превръща в открит „лов на вещици”.

Очевидно с цел да опровергае обвиненията, особено тези за бездействие на новосъздаденото парламентарно звено, Янев се активизира, отново праволинеен в решението си първа мишена на антикорупционните експерти да станат енергийните проекти от времето на Тройната коалиция.

Лидерът на РЗС настоява прекратените дела, свързани с корупция в енергетиката, които са засекретени, да се разсекретят и да станат публично достояние. Искането си председателят на структурата за борба с рушветите по високите етажи на властта обяви след среща с Ясен Тодоров - новоизбраният председател на комисията за превенция на корупцията към ВСС.

Предлагайки сътрудничество между двете антикорупционни държавни звена, Яне Янев подчерта, че с разсекретяването на енергийните дела ще стане ясно къде са стотиците милиони, потънали в корупционни схеми в енергетиката – „рефрен”, обичаен за независимия депутат още отпреди създаването на парламентарната комисия и до голяма степен станал причина за инициирането й.

Янев посочи, че неговата комисия вече е изискала две дела – едното за оказан натиск върху следователката Татяна Шарланджиева, а другото – за длъжностно престъпление по отношение на Шарланджиева и Корнелия Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

В средата на миналата седмица, засегната от замесването на името й в „следователските дейности” на Янев, Нинова подаде сигнал до главния прокурор срещу колегата си от НС. Тя настоя за свалянето на имунитета на лидера на РЗС и образуване досъдебно
производство срещу него за „набедяване”.

Отдавайки реакцията на социалистката на притеснение, отговарящо на поговорката „Гузен негонен бяга”, Янев махна на случая с лека ръка, като днес отново спомена открито името Корнелия Нинова като част от въпросното засекретено дело за злоупотреба с власт.

Той посочи също, че на срещата с Тодоров е обсъдена възможността парламентарната комисия да препраща сигналите срещу магистрати от районни съдилища към комисията на ВСС, за да може съответно тя да предприеме необходимите действия. „Където видя спойка между магистрат, политик и олигарх, няма да се колебая”, увери Янев.

Ясен Тодоров от своя страна обеща съвместна работа с комисията на депутата в търсене на „ добри резултати”.