Сам инициирал създаването й, Яне Янев застава начело на анкетната комисия в парламента, която трябва да разследва корупционни скандали от близкото минало по високите етажи на властта, които довели до облагодетелстване не определени личности.

След като от няколко седмици лидерът на РЗС настоява да се извадят на показ съмнителните схеми на бившите управляващи, днес предложението му бе прието в Народното събрание. Със 129 гласа мнозинството даде мандат на комисията за шест месеца.

С председател Янев местата на членовете се попълват от още 11 народни представители: ГЕРБ - Димитър Лазаров, Димитър Бойчев, Красимир Ципов, Румен Иванов, Златко Тодоров, Пламен Нунев; Коалиция за България – Мая Манолова и Атанас Мерджанов; ДПС - Христо Бисеров и Рамадан Аталай „Атака” – Волен Сидеров. Синята коалиция се въздържа от предложение и остана без свой представител. Заместник-председател е Христо Бисеров, а предложението лидерът на „Атака” да бъде втори заместник не бе прието.

Според предложението на лидера на РЗС комисията трябва да разследва скандалите с източването на БДЖ, кръгът "Фронтиер", "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", като комисията ще изисква дори прекратени от съда дела.

Начало на дебата по темата бе дадено именно от Янев.

"Колко години беше властта на тройния картел БСП, ДПС и техните слуги. Искат ГЕРБ да се ангажира с други приоритети и да забрави за тяхното източване. ГЕРБ разбра, че не може да има високи доходи и пенсии, когато съществува корупция. Парите за доходите са във вас, във фронтиерите. Само ако парите за енергетика се дадат за пенсии минималната ще е 500 лева", заяви Яне Янев.

От левицата поискаха да се разследва и сегашното управление и обявиха мотивите на разследващата комисия за подигравка.

"Имаме не просто провокация към вас и управлението. Управлението е некадърно, то за три години не успя да разнищи нито един случаи на корупция и злоупотреби в средите на управляващите. И трябва да се появи богатир, който е декориран в цветовете на РЗС, да извади потресаващите злоупотреби . Това, което предстои да се случи, е подигравка", смята Ангел Ангелов от Коалиция за България.

ДПС също няма да подкрепи комисията, защото прикривала провала в управлението, а парламентът няма разследващи функции.

"Толкова ли нямаме закони, че да се превръщаме в четвърта инстанция, народното събрание да стане национална следствена служба", коментира Четин Казак от ДПС.

Депутатите от ГЕРБ се обявиха в подкрепа на разследваща комисия

"Ние нямаме никакви притеснения, защото във всички случаи, в които е имало корупционен повод срещу представители на ГЕРБ, е имало светкавична моментална реакция с мерки до прокуратура и съд", заяви Пламен Нунев от ГЕРБ.