Ключови фигури от политическия живот в страната обявиха дружно пред bTV, че всички те са готови и способни да управляват страната. Похвалиха се също, че кадрите им са избирани прозрачно, демократично и в конкурентна обстановка.

„БСП трябва да управлява. Но сега трябва да се съсредоточим върху това да спечелим изборите, а не да посочваме кой ще е бъдещият премиер", заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков по повод вчерашното обещание на „червения” лидер Сергей Станишев, че няма да сяда на министър-председателския пост.

Миков определи постъпката на Станишев като достойна, защото показвала, че властта за лидера не е самоцел. „А на Бойко Борисов всички са му виновни”, коментира депутатът. Той отказа да посочи имена, които се обсъждат в "червената" централа за премиерския пост.

„Изработването на листите в БСП е сложен и демократичен процес и не може да мине в разпра с Татяна Дончева и който и да е”, категоричен беше Миков. Бившата депутатка призова Станишев да преосмисли позициите си, след като улицата го припознава като стар и употребен политик. „При ГЕРБ е тихо и спокойно като на централните гробища. Шефът казва „ти - там, ти – там”. При нас има дискусия”, похвали се бившият МВР шеф.

„Бойко Борисов нима не е стар политик, той дойде с нови и неупотребявани депутати, а сега доведе до най-ниското доверие в Народното събрание”, заяви Миков. „Станишев го предупреди, че народът ще го изгони с камъни”, припомни той повелята на лидера си.

„Нашите листи са готови. Аз водя едната в София. Стъпваме на традициите и опита, но образоваме и подтикваме много млади хора да правят стъпки напред. Двамата ни зам.- председатели не са стари”, изтъкна и Екатерина Михайлова от ДСБ. Иван Костов също се е явил на избори и е спечелил водаческото място в един от другите две листи на София. Освен това той ще води и листата в Пловдив.

„Добре е гражданите да знаят за кого гласуват. Важно е да има информиран избор. Какво ще е управлението зависи от вота на българските граждани”, заяви Михайлова. Тя се обяви за повече толерантност в парламента за предстоящите задачи: да се промени конституцията, да се борят монополите и да се налага нормална конкурентна среда.

„Сега е необходимо да има обща позиция срещу монополите”, каза Михайлова. Тя похвали като организиран човек сочената като най-вероятен служебен премиер Екатерина Захариева.

„Проблемите не се решават с нови, а с компетентни и можещи хора. Управлението не е за всеки, който си мисли, че го може. Вярваме, че можем да присъединим повече гласове от предните избори”. Това мнение пък изрази Четин Казак от ДПС. Въпреки оттеглянето му от лидерския пост в ДСП, Ахмед Доган най-вероятно ще е водач на листа за парламентарните избори, стана ясно от думите на депутата.

Казак определи като „ужасяващо”, „безпрецедентно” и „скандално” обвинението от страна на Бойко Борисов, че Доган го е „поръчал”.

„Вероятно е било подготвяно да се използва по-нататък в кампанията, но под влияние на емоциите беше сервирано по-рано”, заподозря депутатът от ДПС. „Между ГЕРБ и ДПС няма затопляне. Били сме и ще бъдем принципна и безкомпромисна опозиция”, декларира Казак.

„ГЕРБ лансира нови хора, но трябва да има и приемственост. Протестът се изроди. Започна срещу монополите. В крайна сметка системата е демократична, по-добра не е измислена”, сякаш с изненада констатира Доброслав Димитров от ГЕРБ.

Той дори обяви леката си тъга от отказа на Сергей Станишев да се прицели в премиерския пост, тъй като в БСП имало доста по-лоши варианти от него. Като такъв Димитров набеляза бившия енергиен министър Румен Овчаров.

„Само Бойко Борисов е доказал, че властта не е самоцел, защото върна мандата. Симеон Дянков стабилизира държавата. Доходите бяха замразени, но на повечето места в ЕС бяха намалени. Това беше цената на кризата”, похвали се на свой ред и депутатът от ГЕРБ.

Последва обаче отпор от страна на представителите на другите партии. Според Екатерина Михайлова кабинетът на ГЕРБ се е превърнал в управление на монополите и е убил малкия и средния бизнес. „Най-големият провал е в управлението на доходите. Държаха ги във фризера при галопираща инфлация и повишаване на цените”, каза Четин Казак.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС