Лидерът на БСП Сергей Станишев върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

Политическата рулетка за сформиране на нов кабинет се завъртя, след като в понеделник премиерът Бойко Борисов отказа предложението от името на ГЕРБ – като най-голяма парламентарно представена партия.

Въпреки призива на министър-председателя в оставка левицата да състави правителство до изборите, от БСП неколкократно обявиха, че ще върнат мандата, тъй като настоящият парламент е изчерпал капацитета си.

Независимо от това как ще протекат следващите парламентарни избори, аз няма да бъда следващият министър-председател на Република България. За мен властта никога не е била самоцел”, заяви Сергей Станишев след срещата с държавния глава.

Получавайки благодарности от президента Росен Плевнелиев за изразената конструктивна позиция и за връчения пакет от спешни мерки, "червеният" лидер очерта настоящето положение на страната, след като през 2009 година я оставил в „добро здраве”:

Днес България е на колене. Г-н Борисов, неговото правителство, изпразниха държавата, разориха страната, докараха хората до просешка тояга. Протестите на българските граждани поставят въпроса за необходимостта от обединение на всички разумни, демократични, отговорни хора в страната, за да изведем България от това унизително положение и да потърсим отровността на тези, които ни докара дотук”.

"Отечеството ни е по-мило"

След това Станишев заговори за личната отговорност на партията, която ръководи. „БСП в трудни моменти винаги е заема отговорна позиция – отечеството ни е по-мило от партидния интерес. Аз имам амбицията БСП да бъде част от промяната, която хората искат. Това не са думи, думите се обезцениха. Ще го покажем с наши действия”, обеща предизборно „червеният” лидер. Тук трябва да се отбележи, че в политическите изявления от последните дни изразът на любов към родината е особено често експлоатиран.

Снимка: Ладислав Цветков

Станишев заговори и за радикална промяна, реализатор на която ще бъде социалистическата партия. И настоя за прекратяване на политическите игри и сметки, тъй като разграбването продължавало и в момента.

Той настоя отговорните институции да поемат отговорност и парламентът да приеме спешните мерки, които предлага БСП, сред които е забрана за спиране на електричеството заради неплатени сметки. Отправи и призив към „доработващия” кабинет – да приеме извънредни решения, които да намалят цената на тока.

В заключение лидерът на социалистите заяви, че амбицията на БСП не е властта, а да промени нещата към по-добро чрез постигане на съгласие, диалог и обединение в името на националните цели. „Аз ще дам всичко от себе си тази надежда и енергия, която изкара хората на улицата, да стане реалност. Аз искам моята дъщеря да израсне в България, да се гордее с това, че е българка”, каза още Станишев.

Датата на изборите става ясна в четвъртък

Предварителен отказ от мандата заявиха и от ДПС – третата политическа сила, която ще получи предложението да формира кабинет. В ход към служебно правителство президентът съобщи в сряда, че в четвъртък ще посочи датата на изборите.

Утре той трябва да представи конкретика по въпроса за управлението на страната от трибуната на Народното събрание.

Плевнелиев заяви отново, че се върви по процедура и то в минимални срокове, и апелира към поемане на отговорност от всички институции.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали