Министерство на отбраната започна спешен преглед на старите казарми в пограничните райони , които евентуално след ремонт да приемат сирийски бежанци. Прогнозите на правителството са , че бежанската вълна от Сирия може да достигне 10 хиляди души.

В момента страната ни разполага с три центъра за временно настаняване на чужденци- в София, в новозагорското село Баня и свиленградското Пъстрогор . И те са препълнени. Вариантът да се разпъват палатки, като лагера край Харманли засега не стои на дневен ред . Оказа се, че има защо

В един терен преди 9 месеца властта вложи близо 200 хил. лева, за да го превърне в палатков лагер, който да заработи при необходимост. Днес тревите тук са по- високи и от човек.

В охраната на един палатков лагер са ангажирани 10 младежи по програмата за временна заетост Договорите им изтичат този месец и вероятността да продължат да работят тук изглежда нищожна

„Няма кой да го одобри това нещо, просто не е направено нищо. То пада цялата сграда”, заяви охранителят Крум Малинов.

За да не стига до хуманитарна криза заради лоши хигиенни условия, министерство на отбраната вече е започнало преглед на всички имоти по границата с Турция, които могат да послужат като временен дом за бежанците.

„Ясно е, че състоянието на сградния фонд е такова, че към момента не позволява без да бъдат извършени ремонтни дейности и възстановяване в тях незабавно да бъдат настанени бежанци, но една от посоките в която работи правителството съвместно с агенцията за бежанците е създаване на условия за обитаване на тези сгради и съответно за настаняване на бежанците”, посочи Ангел Найденов - министър на отбраната.

Парите за ремонт ще бъдат целеви от бюджета или от европейски средства . Един от обектите, които вече е огледан за терен за бежански център е в Симеоновград. „Никой не е очаквал че толкова скоростно ще се развият събитията .това се плануваше за 2014 година да се строи , да се направи ремонта, да се настанят тези хора - говорим за около 300- 400 настанени, беше мнението на Пейчо Стайков - кмет на Симеоновград.

Колкото и бързо да работят строителите обаче в Симеоновград казармата може да се превърне в дом за бежанците най- рано следващата година. А и тепърва от кметството ще питат хората дали са съгласни да делят града си с чужденци.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия