Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, съобщиха от пресцентъра на кабинета в понеделник. Документът бе преработен, след като първоначалният текст, в който Русия бе категоризирана като заплаха за сигурността на България, предизвика разногласия на високо ниво - между президент и служебен премиер.

Визията, в която са отразени становищата на всички отговорни институции, ще бъде публикувана за обществено обсъждане в следващите дни.

Във „Визия 2020“ се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България, посочват още от пресцентъра.

"Хибридна война" остава

Документът, която обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки.

Източници на bTV обясниха, че „Визията 2020” на военния министър Велизар Шаламанов е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация.

Формулировката за хибридната война е запазена. В документа е запазен и ангажимента за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната.

По-рано военният министър коментира, че сега нивото е по-ниско и служебното правителство трябва да посочи пътя за излизане от ситуацията. В лекция при откриването на учебната година във Военната академия той припомни, че без приоритет в последните години са похарчени 2 милиарда лева за вертолети, транспортни самолети и кораби, които не дават бойни способности.

В търсене на консенсус

На базата на одобрената днес Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание, уточняват от пресцентъра на МС.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани