Сергей Станишев и Лютви Местан, като лидери надвете партии, които подкрепяха кабинета „Орешарски”, управляваха като регенти през последната година. Сравнението направи бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин пред членовете на столичната организация на БСП, които се събраха на „Позитно” 20 в събота, за да редят партийните листи за трите софийски избирателни района за изборите на 5 октомври.

„Премиерът не можа, не пожела или не му бе дадена възможност да се превърне в лицето на това управление, а волю или неволю лидерите на двете партии играеха ролята на регенти”, заяви Вигенин, който „не би нарекъл коалиция” съвместното управление на двете партии заради липсата на „официално” коалиционно споразумение между тях.

След година на обща власт и Кристиан Вигенин изтъкна колко противоположни в своите възгледи били двете формации. „По начина на функциониране, по своя генезис, по начина на взимане на решение двете партии са абсолютно различни. Ние поставяме във фокуса на вниманието си упражняването на властта, неглижираме партията, а те използват властта, за да засилят партията си. Ние поставяме на първо място идеите и политиката, а те се концентрират върху овладяването на позиции ", заяви Вигенин. Според него общото между двете партии е само „социалният статус” на избирателите им.

Бившият външен министър упрекна за състоянието на БСП и политическата формация на президента Георги Първанов АБВ. „АБВ не постигна публично обявените си цели, но постигна скритите си цели - реанимира ГЕРБ, отслаби БСП, а Станишев се оттегли като лидер на БСП", изтъкна Вигенин.

Правителството на протеста и реванша

Бившият външен министър от кабинета „Орешарски” посвети и голяма част от речта си на служебното правителство, което той нарече „правителство на реванша”. „Това е реванш на президента Росен Плевнелиев и реванш на така наречения граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва с масовото участие на участници в протеста във властта”, заяви Кристиан Вигенин.
„Това е правителство, одобрено от ГЕРБ. Задачата на служебния кабинет е да подготви почвата за второто управление на Бойко Борисов”, декларира още социалистът.

„Този кабинет няма право на 100 дни, не трябва да прощаваме грешките, трябва да следим и реагираме ежедневно за действията му", призова Вигенин членовете на левицата от София и апелира за собствените грешки „да си говорим, без да се самоизяждаме”.

„Имаме реален шанс отново да позиционираме БСП като партията, която може да спре Бойко Борисов по пътя му към следващ министър-председателски пост. БСП няма от какво да се срамува след тази година и има още какво да даде на България", категоричен бе още Кристиан Вигенин.