„Очаквам с нетърпение повдигането на обвинението ми”, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по скандала с подслушванията, след като във вторник обори твърденията, че е готов за арест. Изказването му беше провокирано от обвинения в лоши познания по математика и призиви да напусне залата, ако не му се работи, по време на обсъждането на времена комисия по правни въпроси.

„Вчера съм декларирал в деловодството и съм заявил, че съм готов да се освободя от този си имунитет. По този начин, който водите политиката си в 42 НС, не е подходящ”, продължи бившият вътрешен министър и добави: „Няма нищо, което да е доказано”.

„Как ще обясните на вашите избиратели, че всъщност подкрепяте ДПС през цялото време и ще го подкрепяте. БСП и ДПС имате 120 депутата затова Станишев смени мястото си до Местан – за да може да си говорят, а Сидеров да е отзад, за да ви подкрепя, когато е необходимо”, заяви Цветан Цветанов.

Сметките му обаче не излязоха точни, според Мая Манолова. „Г-н Цветанов, не сте добре с математиката, защото броят на депутатите на КБ е с два по-малко днес, благодарение на ГЕРБ”, заяви тя по повод „парламентарните уравнения”, които остават с по няколко решения от вторник.

„Това е волята на ГЕРБ – да останат на власт на всякаква цена. Освен че искат да разрушат парламента с деструктивното си поведение, искат и да разрушат всички комисии, в които имат членове. ГЕРБ се опитва да руши държавата. Вашата група премахна контрола върху СРС-ата и незаконните подслушвания”, каза Манолова.

Нейната линия на атака продължи колегата й Корнелия Нинова, която изрази изненада от „арогантността, с която отричате всички факти”. „Четири месеца ви чакахме да дойдете в НС и да дадете обяснение пред парламента. Сега ми заставате тук в позицията на принципен и последователен човек. Очевидно в този парламент ще оправдавате позицията на Бойко Борисов от 41-ото НС, тогава той нарече депутатите безделници. Ако не ви се работи в този парламент, оставете ни да свършим работа””, призова Нинова.

„Не се страхувам от вас, защото ние сме принципни. Нинова, когато излизате да говорите, спомняте ли си за „Фронтиер” и „Р. Овч.”? Аз ще ви припомня Фози. Това са взаимосвързани неща, защото когато беше разбита контрабандната схема за цигарите, бяхте с човека, който защитавате – Фози, и се обаждахте, за да може да бъде запазен на работа”, отговори Цветанов.

„Прокуратурата се произнесе, че не съм извършила престъпление. За вас тепърва ще се произнесе. В момента аз заставам пред вас с чисто име. Вие предстои да си изчистите имената, докато не го направите, нямате право да говорите за морал”, отговори Нинова.

Към Цветанов бе насочено и изказването на Делян Пеевски от ДПС, който заяви: „Г-н Цветанов, как ще говорите за комисии. Имате ли срам да говорите? Първо ще дадете обяснение за СРС-ата и подслушванията. Вие уведомихте ли комисиите за това? Имайте срам, имайте срам!”.

Съвет дойде и от Лютви Местан. „Трябва да свикнете с новия си статут на опозиционна парламентарна група. Добре е да приведете езика си с новия си статут – тривиален, опозиционен статут”, каза той.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа