Близо десет дни след избухването на скандала със застрояването на дюните в Несебър отношение по случая най-после взе и вътрешният министър Цветан Цветанов, чието име също бе замесено покрай кумеца му Тодор Бояджиев, който се оказа съдружник в компанията инвеститор.

„Нямам никакви притеснения за това, че името на Тодор Бояджиев по някакъв начин се свързва с тази сделка за дюните”, заяви Цветанов, който преди време трябваше да обясни, че два от апартаментите му са придобити на цени под пазарните, тъй като са строени от Бояджиев.

Говорейки за себе си в трето лице, Цветанов обясни защо е напълно спокоен: „Нямам абсолютно никакво отношение с този процес и разбрах от медиите за евентуалната връзка, която приписват на вицепремиера Цветанов. Защото Цветан Цветанов никога по никакъв повод нито е давал някакви индулгенции на някого, нито пък ще давам някакви индулгенции за бъдещ период от време”.

„Правителството е показало своето отношение към престъпността, когато има процедури, които може би са нарушени, трябва да се вземе отношение и да се предприемат действия, които да ограничат това, което би могло да навреди на държавата и на определени общини, където има подготовка за изграждането на някакви комплекси, ако са в нарушение на българското законодателство”, продължи Цветанов.

И още от него: "Аз съм кум на много семейства и кръстник на много деца. Това че познавам някого, по никакъв начин не го облагодетелства. Смятате ли, че през всички тези години, с тази борба срещу организираната престъпност, ще си позволя лукса да се заиграя по този начин".

Вестникарско звучене

Цветанов разказа, че някакъв журналист му се е обадил да го пита за връзката му с Тодор Бояджиев . „И аз попитах, ама къде е връзката „Цветанов” с този строеж или с тези дюни? И знаете ли какво ми каза журналистът, който ме попита по тази тема: Вика, ама вестникарски много добре звучи „Връзката на Цветанов с някой от този комплекс”.

А на Станишев брат му???

След кратката защитна позиция Цветанов смени тактиката и зае познатата позиция, атакувайки „политическият враг”.

„Премиерът и това, което ще бъде предложено - да бъде създадена анкетна комисия по предложение на БСП, за да се види през последните години кой какви заменки е правил, кой с кого е свързан - смятам, че ще е доста интересно да чуем какво ще обяснява Сергей Станишев за брат си, който е бил сериозен консултант за изграждането на подобни курорти и терени, които са били в защитената зона”, каза Цветанов.

След това вътрешният министър препоръча да се наблюдават съдебните дела, за да се види връзката на политиците и магистратите с организираната престъпност. Поради тази причина той каза, че много разчита на новия главен прокурор Сотир Цацаров.

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"