Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази готовност да се откаже от имунитета си на кандидат-депутат, но след изборите и когато се внесат събраните доказателства.

Тогава той ще може да прецени на база информацията и да предприеме действия, които съответстват на обществените очаквания. Това коментира Цветанов пред медиите в гр. Каспичан преди да се срещне с избиратели. Изказването му идва на фона на съобщението на прокуратурата от ден по-рано, че има достатъчно събрани доказателства за незаконно подслушване в МВР по негово време.

Бившият шеф на МВР заяви още, че е готов да се откаже от имунитета си, но когато приключат изборите, защото в условия на предизборна кампания и всичко, което се е случило през този период от време, на хората им изглежда доста съмнително случващото се с него.

„Винаги съм се ръководил от закона. Всяко едно разрешение, което съм подписал, е след надлежно искане от заявител, прокурор или оперативна служба, с разрешение от съдия, и тогава то е идвало за подпис при министъра на вътрешните работи. Никога, по никакъв повод, не съм разпореждал незаконни СРС-та, защото това няма как да се случи, в условията, в които работи системата. Както и при възможността да бъде осъществен парламентарен контрол, който беше въведен в 41-вото Народно събрание и то по лично искане на ПП ГЕРБ”, категорично коментира Цветанов.

Той е на мнението, че за ГЕРБ е важно да има парламентарен контрол, както в Държавната агенция за национална сигурност, така и в Подкомисията за специалните разузнавателни средства.
„Аз вярвам в обективността и не очаквайте от мен да започна да хуля институциите”, заяви Цветанов.

България се нуждае от институционално взаимодействие, което да бъде в полза на обществото, и срещу тежката организирана престъпност, допълни той.

Цветанов изрази позицията, че институциите не трябва да се въвличат в скандала с подслушванията. Попитан за показанията на двама служители от звено „Подслушване”, на базата на чийто показания са дадени заключенията от вчера, той отговори, че не е наясно с твърденията им. „Не знам, какво е твърдението им и какво са казали те. Аз знам, какво съм правил, като министър на вътрешните работи. Всичко, което съм осъществил като контрол, и като възможност за работа с колегите, е минавало през директорите на службите. Докладът, който се прави ежедневно от директорите, е точно за законосъобразността на всички тези искания, които се дават за подпис на мен.”

Бившият вътрешен министър заяви, че за съжаление „големи политици се постараха, чрез съответните институции, да направят политическото си говорене. Но това са партии, които нямат политика, и които до сега, участвайки в управлението, никога не са носели политическа отговорност за безхаберията, които се случиха.”

Зам-председателят на ГЕРБ не даде конкретен отговор за това кога очаква да му се предяви обвинение и заяви, че трябва да се видят събраните доказателства „Нека приключи предизборната кампания, за да може един път за винаги да се спре с тези спекулации”, заяви още той и увери че ще бъде човекът, който ще настоява истината да излезе. „Винаги съм се ръководил от върховенството на закона и ще продължа да го правя и занапред”, подчерта Цветанов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация