Софийска градска прокуратура (СГП) официално съобщи, че е събрала достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконото подслушване на политици, министри, президентa и бизнесмени.

Срещу него са събрани данни за престъпление по чл.285 (*Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление) във вр. с чл.387 ал.2 (*Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години) от НК. Предвиденото наказание по този текст е от 1 до 8 години.

Днес СГП спря наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров и Радко Димитров. Четиримата високопоставени служители на най-секретната служба в МВР – СДОТО, които бяха посочени като основни виновници при „създаването на условия за злоупотреби” със специални разузнавателни средства, се сдобиха с обвинения на 23 април.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от страна на началника им Цветан Цветанов. Според прокуратурата бившият МВР шеф съзнателно е допуснал подчинените му да извършат престъпления. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

Към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет по силата на Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител и затова производството е спряно.

След обявяване на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за наказателно преследване.

Цветан Цветанов направи лаконичен коментар във Варна - че не е запознат със съобщението на прокуратурата. На въпрос на журналисти дали ще се откаже от имунитета си, Цветанов не даде категоричен отговор.

Ексминистърът вече веднъж даде обяснения, в които заяви, че не носи отговорност за техническата част в силовото ведомство. Това му твърдение обаче повдигна въпроса познава ли Цветанов законите, по които е работил, докато е бил министър, тъй като в тях от 2008 г. ясно е записано, че служба СДОТО му е на пряко подчинение. Нещо повече - Цветанов лично смени двама началници на най-секретното звено в МВР по време на мандата си.

След повече от два часа и половина престой в специализираната прокуратура, ексминистърът отрече, че обвиненията срещу директорите на СДОТО-МВР са за нерегламентирани подслушвания.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация