Три дни след историческото решение на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция за унищожаване на сирийския химически арсенал, българското Външно министерство разпространи официално изявление по случая, в което се казва, че България приветства решението.

„Поставянето на химическите оръжия в Сирия под международен контрол, последващото им унищожаване, осигуряването на прозрачност и гарантирането на тяхната неупотреба в бъдеще e значима стъпка към премахването на тази заплаха за сирийския народ и за страните от региона”, отбелязват от Министерството на външните работи.

Първият дипломат на България Кристиан Вигенин вече коментира решението на Съвета за сигурност, като го определи като най-добрият вариант, който можеше да се случи".

От ведомството изтъкват, че Резолюция 2118 (2013) на ООН и Решението на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия са правно обвързващи за Сирийската арабска република, като тя не трябва никога повече да употребява, развива, произвежда, придобива, съхранява, запазва или прехвърля химически оръжия.

„Очакваме Сирийската арабска република да се ангажира изцяло с изпълнението на тази резолюция”, пишат от МВнР, ден след като президентът на Сирия Башар Асад увери, че страната му ще спазва постигнатите в ООН договорености за химическите оръжия.

„Споделяме убеждението, че тези, които са използвали химически оръжия в Сирия, трябва да понесат своята отговорност”, допълват от МВнР. От ведомството посочват още, че като член на ОЗХО България е готова да предостави „съдействие за практическото прилагане на взетите решения според възможностите си”.

„Убедени сме, че единственият начин да се сложи край на кризата в Сирия е политическото решение с водеща роля на ООН. Подкрепяме инициативата за организиране на втора мирна конференция в Женева във възможно най-кратки срокове и вярваме, че това ще ни доближи до намирането на мирно разрешение на конфликта, ще предотврати нови жертви и ще даде възможност на бежанците да се завърнат по родните си места”, завършва официалното съобщение на Външното министерство.