Президентът на Сирия Башар Асад е готов да слезе от поста, ако това би помогнало за подобряване на ситуацията в страната. Това заяви самият той в интервю за италианската телевизия „Раи 24”, цитирано от БТА.

В същото време обаче Асад подчерта, че неговото присъствие е в полза на страната. „Корабът не се оставя в разгара на бурята, моята задача е да го докарам до пристанище, а не да го изоставя", изтъкна държавният глава на страната, раздирана от гражданска война от две години и половина.

През 2014 г. той възнамерява да реши дали да издигне кандидатурата си на избори. „Ако разбера, че сирийският народ иска това, ще се явя отново. В обратния случай - не", обясни Башар Асад.

Президентът изрази увереност, че след приключването на кризата „Сирия ще бъде по-добре от преди". „Единствената възможност сега е да се защитава страната, тя да бъде освободена от терористите и тяхната престъпна идеология", посочи сирийският ръководител.

Башар Асад увери, че страната му ще спазва постигнатите в ООН договорености за химическите оръжия. „Ние се присъединихме към международното споразумение срещу придобиването и използването на химически оръжия, още преди да бъде приета тази резолюция", заяви Асад в отговор на въпрос дали Сирия ще се съобрази с гласуваната в петък резолюция в Съвета за сигурност на ООН.

„Централната част от нея се основава на това, което самите ние искахме. Така че не става дума за резолюция, всъщност това е нашето намерение", заяви той.

Документът на Съвета за сигурност изисква да бъдат унищожени сирийските химически оръжия, но не съдържа заплаха за автоматични наказателни действия срещу Дамаск, ако правителството на Асад не се съобрази с нея.

„През 2003 г. Съветът за сигурност на ООН предложи целият този регион да бъде освободен от тези оръжия и Близкият изток да бъде обявен за регион, свободен от химически оръжия. Затова е ясно, че трябва да спазваме тези условия, това е част от нашата история. Ние трябва да спазваме всички договори, които подписваме", изтъкна още Башар Асад.

Междувременно експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) заявиха, че нямат основания да се съмняват в опит на властите в Дамаск да укрият информация за химическото си оръжие.

Имената на участниците в днешния брифинг в Хага не бяха оповестени по съображения за сигурност. Във вторник експертите ще се срещнат със сирийски ръководители в Дамаск.

Те изтъкнаха, че трябва да имат достъп до всяко място, което те намерят за нужно да проверят. Инспекторите посочиха, че досега никога не са работили в страна, където се води гражданска война.

Група от двайсетина инспектори от ОЗХО заминава в понеделник от Хага и ще пристигне в Дамаск във вторник по обяд. Посещенията им имат за цел също така да помогнат на сирийското правителство да направи неизползваеми основните обекти за производство на такива оръжия, докато не бъдат приложени други по-трайни методи.

Сред „експедитивните методи" те посочиха смачкване на нещо с голяма маса, преминаване върху нещо с танк, заливане с бетон или употреба на експлозиви.