Кандидатите за президент на Патриотите и Реформаторите – Красимир Каракачанов и Трайчо Трайков, се изправиха един срещу друг в студиото на „Тази сутрин” по bTV в първия дебат в битката за „Дондуков” 2.

Те дискутираха по темите за бежанците, корупцията, външната политика, правомощията на държавния глава, както и отношенията ни със съюзниците.

За Каракачанов трите основни приоритета са водене на максимално независима външна политика; проблемите с престъпността и корупцията по висшите етажи на властта и проблемът с нелегалната имиграция. „Ние сме против допускането и настаняването на нелегални имигранти на българска територия, изтъкна той.

Трайков определи като свой приоритет националната сигурност, която той разглежда като сигурност на нацията – здравеопазване, образование, демографска политика, борба с бедността.

Твърдо трябва да се поставят националните интереси на България пред тези на съюзниците  и съседите, посочи той, като подчерта, че е нужен активен президент.

За мигрантите

 „Европа не може да формулира ясна и категорична политика по темата с имигрантското нашествие. Г-жа Меркел ги покани, а сега ни говори, че ние трябва да бъдем солидарни и да приемаме част от тези бежанци на наша територия”, подчерта Каракачанов. „Не сме поканили ние тези хора, а германският канцлер, и ние да плащаме сметката не е въпрос на солидарност, а въпрос да си отстояваме националния интерес”, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

 „България трябва да умее да използва ресурсите на своите съюзници, така че да постигаме своите цели”, каза по темата Трайчо Трайков. „Построихме ограда с Турция, кога ще построим ограда с мафията, защото каналджиите, които вкарват мигранти в България, са същите, които вкарват наркотици, извършват трафик на проститутки и контрабанда”, подчерта той.

Снимка: Ладислав Цветков

Има хванати мигранти, няма хванати каналджии. Има намалена контрабанда, няма хванати контрабандисти. Причината е състоянието на върховенството на закона и съдебната система, отбеляза кандидатът на РБ.

Основната слабост е, че цялата система, и на сигурността включително, корупцията е основен проблем, изтъкна Каракачанов. „Ако ти нямаш служби за сигурност, Гранична полиция, институции, които не са проядени от корупцията, мерките, които можеш да набележиш, ще бъдат многократно по-ефективни”, посочи той.  

Според кандидата на „Обединени патриоти” заради мигрантския натиск по границата ни освен гранични полицаи трябва да бъдат разположени и повече военни части. „Когато патрулите са смесени, възможността да корумпираш е по-малка”, аргументира се той.

По думите му при мигрантски нашествия за отблъскването трябва да се използва сила.  

Безспорно границата трябва да се охранява , включително с репресивни мерки, съгласи се и Трайков. Според него обаче по-големият проблем е, че след като мигрантите влязат у нас, минават години, докато получат какъвто и да е статут. Това се дължи на неспособността на институциите и липсата на службите. Те могат ли да разберат кой е терорист, кой е бежанец, кой е икономически мигрант, попита кандидатът на РБ.

За въоръжените ни сили

Състоянието на българската армия е незавидно, има нужда от модернизация, дофинансиране и професионализиране, призна Трайков.  Според него българското небе е най-добре да бъде охранявано от български многоцелеви изтребител, а ако той е на съюзниците ни – под наше командване.

Каракачанов също е на мнение, че състоянието на въоръжените ни сили е критично. Има 5100 незаети места за професионални войници, заплатите са ниски, липсва мотивация, въоръжението е старо, изреди кандидатът на Патриотите. Той се обяви за връщане на наборната военна служба.

За отношенията с Турция

„Не одобрявам да се правят отстъпки под рекет. Както България си изпълни всички ангажименти навремето, за да имаме безвизов режим с ЕС, така трябва това да направи и Турция”, каза Трайков на въпрос дали одобрява облекчения визов режим на турски граждани в ЕС.

Според него Турция е наш добър съсед и имаме интерес от улеснени връзки с нея, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за реалните проблеми.

Турция не е добър наш съсед,  опонира му обаче Каракачанов. Турция се бърка по брутален начин във вътрешните работи на България, категоричен беше той.  

Снимка: Ладислав Цветков

За правомощията на президента

Според Каракачанов правомощията на държавния глава у нас трябва да бъдат разширени в няколко направления. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива, той е мажоритарно избираем. Известният депутат Бат’ Сали, избран с 300 гласа в Кюстендил, има право да вкарва закони, а президентът няма, мотивира се той. По думите му държавният глава трябва да има право и да иска вот на доверие или недоверие към правителството.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Трайков правомощията на президента напълно са достатъчни и държавният глава може да бъде толкова силен и свободен, колкото са неговите качества и достойнства.

За картела при горивата

Във връзка с установения картел за цените на горивата Трайков коментира, че засегнатите компании имат 30-дневен срок да отговорят, който съвпада точно с края на президентската кампания. Той припомни, че подобна ситуация е имало и през 2012 г.  Тогава компаниите отговориха след 30 дни, комисията прие обясненията им за задоволителни. Можеха да им наложат 500 милиона глоба, а вместо това им забраниха да публикуват цените си на едро в интернет, изтъкна Трайков.

Кой ще стигне до втори тур?

И двамата участници в дебата са убедени, че ще стигнат до балотаж на президентския вот.

Каракачанов посочи като свои основни опоненти кандидатите на ГЕРБ и БСП, а за Трайков всички са противници, тъй като мястото е само едно.  

Трайков каза, че не може да прецени дали са нужни предсрочни избори, но подчерта, че има необходимост от подобряване на управлението.

Според Каракачанов в името на стабилността предсрочен вот не е нужен, но има нужда от нормален диалог и чуваемост от страна на правителството.

Снимка: bTV

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване