Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да започне процедура срещу картел на пазара на горивата е смело решение. Това обяви в предаването „Тази неделя” вицепремиерът Томислав Дончев.

Той припомни, че още през юни 2015 година кабинетът „Борисов 2” е сезирал КЗК за съмнения за договорки между компаниите,търгуващи с горива. Комисията стартира секторен анализ, той отне 7-8 месеца, което е сравнително кратък срок, уточни Дончев.

Вицепремиерът напомни също, че при картел губещ е потребителят, а когато става въпрос за горива, има не само преки загуби, защото горивата влияят и на икономическия растеж.

На въпроса какво ще стане, ако антимонополната комисия каже, че има картел на пазара на горивата, той отговори, че ще последват сериозни глоби за компаниите.

Говорим за компании, които много държат на репутацията си – това ще е обеца на ухото за тези, които в бъдеще ще решат да правят картел, коментира още Дончев.

Той обяви, че не чел доклада за КТБ на „Аликс партнърс”, но следи темата. Дончев смята, че всички са станали много сладкодумни, откакто КТБ беше затворена, но не са били толкова сладкодумни преди това. Той се надява голяма част от загубените от КТБ пари да бъдат върнати, но не се ангажира с точна прогноза.

Относно спрените от премиера Бойко Борисов обществени поръчки Дончев смята, че нищо необичайно не се е случило. Обществени поръчки не се спират за първи път, обяви виципремиерът. Той беше категоричен, че не става въпрос за липса на пари. Конкретно за спряната поръчка за отсечки от „Хемус” той уточни, че въпросът с парите е бил само формален повод за спирането на процедурата. Беше натрупано голямо обществено напрежение и затова се говори толкова за тази спряна поръчка, смята вицепремиерът.

Ако БЗНС днес откаже не подпише меморандума, и военният министър Николай Ненчев подаде оставка, това няма да дестабилизира кабинета, коментира Дончев. Не вярвам, че това би създало нестабилност на кабинета, уточни той.

Томислав Дончев отказа да коментира смъртта на палестинския гражданин Омар Зайед в посолството на Палестина в София вчера. „Не мисля, че имаме нещо общо с инцидента, той формално не се е случил на територията на България”, беше лаконичен Дончев.