Препродажбата на руското оборудване за АЕЦ „Белене” ще е неизгодна за България. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред медиите след приемането в Бюджетната комисия на второ четене на законопроекта за отпускане на помощ на НЕК във връзка с делото за реакторите.

По думите й подобна сделка не би покрила съществен размер от щетата по арбитражното решение, която трябва да платим (1,2 млрд. лв.): „Направихме своите анализи и се оказа, че една такава препродажба на реакторите е възможна, но цената, на която те биха се продали не отговаря на нашите очаквания.”.

Затова и „този вариант на този етап не стои на дневен ред”.

„Ако се реализира идеята ни проектът да се осъществи на пазарен принцип с участието на частен инвеститор, то тогава НЕК в кратки срокове би могла да възстанови тази сума, която сега й се предоставя като временна помощ”, обясни министърът.

Петкова отбеляза, че ако се тръгне в посока на приватизация на проекта, ще има инвеститорски интерес.

Енергийният министър допълни, че ще се направи всичко възможно нотификацията към еврокомисията за отпуснатите на НЕК средства да бъде разгледана приоритетно.

Празен ли е чекът?

„Няма число, нито сума в законопроекта за НЕК, а става дума за 1 млрд. 270 млн. лв. - в текста все едно фигурира празен чек, който може да се попълни с каквато сума искате - 50 млн., 3 млрд. или каквото и да е", заяви депутатът от БСП Румен Гечев по време на дебатите.

Оказа се, че сумата по иска не е окончателната, а е само за вече произведеното оборудване.

По време на заседанието, а и след това в ефира на bTV, министър Петкова подчерта, че „чекът не е празен; чекът е сметка за решения, които са вземани през 2008 г. и преди това през 2006 г. Чекът е такъв, какъвто го наследихме”.

Тя посочи, че арбитражното решение е в НЕК и всички депутати могат да се запознаят с него. По-рано днес депутати от РБ си направиха селфи пред енергийното министерство с коментар, че никой не им е съдействал да се запознаят с текстовете.

Тя подчерта, че единият от двата реактора, който е готов на 100% е бил инспектиран 7 пъти от експерти от НЕК и оборудването е прието. Вторият енергоблок, по който се работи след завеждането на арбитражното дело, не е виждан до момента от български представител, но в хода на производството са събрани доказателства, според които е готов на 90%.

Вече са изпратени писма до „Атомстройекспорт” за организиране на инспекция: „Няма как да платим, без да сме видели оборудването”.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)