Няколко компании проявяват интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”, съобщи в предаването „Лице в лице” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

„До момента са се обозначили няколко компании, че проявяват интерес да участват в процедура по приватизация на проекта АЕЦ „Белене”, тоест те са готови да го купят и да го реализират като частен проект без държавни гаранции, без договори за изкупуване на електроенергията”, разясни Дончев.

По думите му това означава, че проектът е пазарен, но трябва да се види колко кандидати би имало, когато се организира приватизационна процедура. Според Дончев проектът е невъзможен, ако разчита само и единствено на българския пазар.

Вицепремиерът коментира, че бившият енергиен министър Делян Добрев, който се сдоби с обвинение във връзка с АЕЦ „Белене”, е постъпил мъжки и достойно, като сам се е отказал от депутатския си имунитет.

Той изтъкна, че Добрев е бил успешен енергиен министър, силен депутат е и се ползва с доверието и подкрепата на ГЕРБ. „Нека прокуратурата да си свърши работата докрай и ако е необходимо, в един честен съдебен процес той да има възможност да докаже невинността си”, заяви Дончев.

„Един договор не се разваля само с волята на едната страна, без да има последици. Ако има някакво забавяне в прекратяването на договорите, то се дължи на това. Става дума за договори за милиони, където всяко действие трябва да е придружено с юридически анализ, ако има неустойки и щети, те да бъдат минимизирани, така че това не може да се случи на следващия ден след решението на парламента”, подчерта Томислав Дончев.

Според него може да има два интереса във връзка с проекта „Белене”. „Първият е чисто бригадирският устрем да се строи, в което няма нищо лошо, стига от това да има икономически ефект и да носи ползи за обществото, а не само разходи.  Вторият мотив би могъл да бъде чисто корупционен. Надявам се, след като прокуратурата се е заровила в проекта, да си свърши работата докрай”, допълни вицепремиерът.

Не може да се разхитят средства в такъв мащаб и накрая да няма никой виновен, категоричен беше Дончев.

Вицепремиерът призна, че има рискове във връзка с предстоящите президентски избори.

Той отбеляза, че законодателството се променя в последния възможен момент, но изтъкна, че ще бъде направено всичко възможно то да бъде спазено в изборния ден.

Полагаме всички усилия изборният процес да тече нормално – без драми и сътресения, увери той.

Вицепремиерът не изключи и хакерски атаки, както и опити за целенасочено омаскаряване на изборите.

„Играчите без особени шансове като че ли нямат друга стратегия, освен да обяснят колко нечестни, непрозрачни и купени ще са изборите”, смята Дончев.

Той не се притеснява от прогнозите за много оспорван втори тур на президентския вот. „Нека да бъде оспорван, по-добрият да победи”, каза вицепремиерът.  ГЕРБ няма да поиска подкрепа от ДПС, подчерта той.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)
  • Временна комисия в парламента ще проверява АЕЦ "Белене"