Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“. Това беше коментарът на енергийният министър Теменужка Петкова по повод поискания и дадения депутатски имунитет на Делян Добрев и обвинението в умишлена безстопанственост около спирането на работата по Втора атомна.

По времето на Добрев не са били извършвани плащания към „Уорли Парсънс“, посочи още тя и насочи вниманието към следващия енергиен министър - Драгомир Стойнев.

„Най-важното според документите е, че след спирането на проекта АЕЦ „Белене“, по времето на министър Добрев, не са извършвани никакви плащания на облагаема основа. Това, което е извършено като плащане е на 30 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г. в размер на около 9 млн. лева“, подчерта Петкова. По думите й на 31 май 2013 г. е платена сумата от 1,5 млн. евро, а на 24 юни 2013 г. 1,5 млн. евро и на 10 януари 2013 г. е само плащане за ДДС в размер на 735 609 евро. След това са направени прихващания. Тя уточни, че на 28 май 2013 г. е встъпило в длъжност новото правителство на Пламен Орешарски", обясни Петкова.

По думите й енергийното ведомство не е в състояние да спре договорката между НЕК и консултантската компания, а такава отговорност носи БЕХ.

Министър Петкова заяви, че след решение на Министерски съвет се спира проектът АЕЦ „Белене“ и обясни правомощията на Добрев в ситуацията. "Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“. Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Теменужка Петкова.

По-рано днес Делян Добрев подаде отказа си от депутатски имунитет и отрече всякаква вина. Той посочи, че се надява са бъдат открити истинските виновници за „далаверата на хилядолетието „Белене“.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)
  • Временна комисия в парламента ще проверява АЕЦ "Белене"