Делян Добрев е този, по времето на чийто мандат в енергийното министерство се взема решението за спиране на АЕЦ „Белене”, но наследилите го Асен Василев и Драгомир Стойнев също трябва да отговарят за това, че „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” са получавали плащания за милиони евро по проект, от който държавата ни се е отказала. Това заяви в студиото на „Лице в лице” депутатът Георги Кадиев.

Днес прокуратурата обвини ексминистъра в умишлена безстопанственост, ощетила НЕК с 9 млн. лв. Причината – не са открити никакви доказателства, че Добрев е направил нужното, за да бъде прекратен договорът с „Парсънс”.

В ефир се включи Валентин Николов от ГЕРБ, който уточни, че след решението за прекратяване на проекта от 28 март 2012 г., Добрев е дал устна заповед по въпроса, а с решение от май с.г. БЕХ е задължила началника на НЕК да влезе в преговори с „Парсънс”. Предприети са били и други стъпки, за да бъдат съобразени действията на родната енергетика с решението на правителството да се откаже от „Белене”.

„По времето, когато Добрев е бил министър, не е плащано нищо към „Прасънс”, подчерта Николов и посочи, че първото плащане е от Асен Василев от служебното правителство – 60-70 000 евро. Най-много пари са били дадени обаче от Драгомир Стойнев, който беше енергиен министър в кабинета „Орешарски” – първо 1,5 млн. евро, а след това 1,6 млн. евро.

Кадиев го репликира, като посочи, че спирането на договора в крайна сметка идва чак на 7 октомври 2013 г. и няма значение кой какви устни заповеди е дал, при положение, че прокуратурата няма никакви данни за действия на министъра. „Вероятно и следващите министри ще понесат отговорност. Не е давал пари, защото не е имал пари НЕК. Като не искаш да плащаш, оспорваш”, подчерта депутатът.

Той коментира и предизборната ситуация в страната. Според него „кандидатите са клиширани”, Цецка Цачева е най-лошият възможен вариант за кандидат-президент от ГЕРБ, а Пламен Орешарски е подкрепен от ДПС със знанието на управляващите с цел да имат по-лесен противник на балотажа.

„На мен ми звучи като клише, но трябва да се спасява България. За да се спаси България, трябва да има ново правителство. За да има ново правителство, ГЕРБ трябва да загуби тези избори”, коментира Кадиев, но призна, че не би гласувал за Орешарски на балотаж срещу Цачева.

Партията на Кадиев „Нормална държава” няма да участва във вота за държавен глава, но ще подкрепи лидера на протестите в „Младост”, където извънредно ще се избира районен кмет.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)
  • Временна комисия в парламента ще проверява АЕЦ "Белене"