Сагата АЕЦ "Белене" продължава. Драгомир Стойнев от БСП, по чието време като министър, са извършени проблемните плащания към компанията "Уорли Парсънс", обяви, че тъкмо той е прекратил договора с тях и е уволнил цялото ръководството на Българския енергиен холдинг, защото"са плащали зад гърба му".

Пред bTV Драгомир Стойнев беше категоричен, че тъкмо след като той е алармирал за продължаващите плащания, прокуратурата се е задействала. Тогава се провежда и първата зрелищна акция по казуса “Белене” за присвояване на милиони.

Юристи обаче напомниха, че акцията от 2013 г. не стигна доникъде.  Тогава обвиняеми бяха двама шефове на НЕК, директорът на „Уорли Парсънс” Събин Събинов и шефът на „Риск инженеринг” Богомил Манчев. Месеци по-късно съдът реши че престъпление няма.

„Вече са прекратени тези дела даже някои от участниците , обвиняемите са завели дела срещу България”, каза Христо Иванов.

Избраният момент за следващата атака, тъкмо преди изборите, поставя въпроса дали пък обвинението не действа по политически сценарий? „Точно когато в България се договарят реалните властови отношения за след президентските избори”, коментира Христо Иванов.

„Не участваме в сценарии, за прокуратурата няма значение политическата принадлежност”, увери обаче говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Парадоксът е, че съветът да се запазят отношенията с „Уорли Парсънс”, заради което Делян Добрев се сдоби с обвинение в безстопанственост, идва от юридическа компания „Уайт енд Кейс”, която България нае за делото пред арбитражния съд срещу Русия, което загубихме.

 „Аз разполагам със становището - те казват да ги запазим, за да свидетелстват в наша полза”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Дали сегашните усилия на прокуратурата ще се окажат по-успешни от онези през 2013-а, предстои да видим. Предстои да видим и кой ще е следващият обвинен.

Междувременно от “Росатом”, компанията, която произведе оборудването за “Бeлене” обявиха, че можем да го получим веднага след като им се издължим. За съхранението им в Русия обаче ще се наложи да си плащаме нае.

„Това, разбира се, няма да е за някакви безумни пари. В сравнение с парите, които трябва да ни изплати България, това ще е смешна сума”, заместник-генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров.  

До средата на декември Русия чака от нас над половин милиард евро.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)
  • Временна комисия в парламента ще проверява АЕЦ "Белене"