Размяна на декларации по „кърджалийския въпрос” си размениха политическите партии на ГЕРБ и ДПС. Съветниците от движението бяха обвинени в посяване на разкол и изкуствено противопоставяне на хората в района. В отговор Лютви Местан обяви, че хората на Доган последователно се противопоставяли срещу всякакъв опит за политическа експлоатация на миналото. Според „Атака” пък скандалното събитие заслужавало „осъждане и нищо повече”.

Поредната атака срещу местните общинари, които се обявиха срещу удостояването на ген. Васил Делов, посмъртно, със званието „Почетен гражданин”, дойде от лагера на управляващите.

В декларация политическата партия посочва „скандалните действия” като опит да бъде дискредитирана личността на военачалника, който преди 100 години връща Източните Родопи в границите на суверенната българска държава и „когото историческата наука с основание нарича „Освободителя на Кърджали”.

"Дефицит на демокрация"

Според управляващата партия с решението си членовете на движението са пренебрегнали волята на местните жители и приетото с пълен консенсус решение на Обществения инициативен комитет за честване на Балканската война:

„Ние, народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ, намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. То води до изкуствено противопоставяне на хората от региона, сее разкол и говори за дефицит на демокрация”.

В декларацията се казва още, че е опозорена не само личността на ген. Делов, но и историческата памет и чувството за национална принадлежност. „Отричайки делото на ген. Делов, ДПС за пореден път показа, че не уважава паметта нито на българските войници, нито на доброволците от турското население, сражавали се рамо до рамо и оставили костите си по бойните полета в името на националното обединение”.

Непризнаването на заслугите на ген. Делов от ГЕРБ си обясняват така: „И ако това не е политическо късогледство, то значи е брутална предизборна игра, която вгорчи празника на всички граждани на Кърджали и даде изключително лош пример на децата ни”.

Премиерът Бойко Борисов подкрепи ГЕРБ, като заяви, че действията на съветниците от ДПС са с ясен умисъл и целят да провокират етническо напрежение.

"Ако имахме обективна история..."

„Ако имахме обективна история, всяка историческа личност би заела своето място. Общият прочит на историята по принцип е интегриращ. Имаме нужда от общ градивен интегриращ прочит на историята, така че всеки исторически факт да получи своето признание. Има такива безспорни събития и личности.”, заяви от своя страна Местан, посочвайки като пример 3 март, когато той и неговите колеги стоели до българските знамена.

Той посочи, че „това не е политическа показност, още по-малко куртоазия, а отговорна и искрена позиция на партията, която застъпва тезата, че в историята е важен урокът”.

Въпреки това ГЕРБ обявиха, че се присъединяват към Националната гражданска инициатива за присъждане на орден „Стара планина – първа степен с мечове” на ген. Васил Петров Делов. „С това едва ли ще заличим скандалното поведение на съветниците от ДПС, но ще покажем, че сме хора със съвест. Нека не допускаме да бъде осквернена и употребена паметта на един достоен българин за политически цели!”, завършва тяхната декларация.

Осъждане и нищо повече

В диалога се включиха и от парламентарната група на „Атака”, за които „общ прочит на историята не можело да има. „Събитието в Кърджали заслужава нашето осъждане и нищо повече. Надявам се, че случаят в Кърджали ще отвори очите на колегите – общ прочит на историята няма, османско присъствие няма, има османско владичество”, заяви проф. Станислав Станилов, уточнявайки, че не мрази турците, но за него интересите на българските граждани стоят най-високо.