България има интерес социалистите да спечелят изборите на 25 май в европейски мащаб – това заяви лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев в неделя. „Те са справедливи към страната ни, защото са доказали и социалистите като семейство, и нашият кандидат Мартин Шулц, че разбират каузите на България, че ги защитават последователно и това е необходимо на всеки един българин”, посочи председателят на БСП по време на речта си на Втората отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение в партията.

Според него победа на левите в Европа би дала на България „повече авторитет, повече възможности в ЕС”, като от нея зависи дали страната ще бъде равноправен, уважаван член на ЕС.

„В противен случай, ако десните надделеят, а това няма да го допуснем, ще имаме статуквото, ще ни разглеждат като периферна страна, на която само се спускат указания, която постоянно е под натиск и която дори когато има абсолютно железни аргументи в защита на своя интерес, не се съобразяват с тях", заяви Станишев.

С тези думи той опита да засегне опонентите си от ГЕРБ, след което изтъкна, че в момента България има „правителство, което оборва редица клишета на неолибералната политика”, която той определи като политика тип „Дянков” (бившият финансов министър в кабинета „Борисов”, привърженик на пестеливите разходи).

„В тази политика всичко, което е социално, не беше приоритет и когато трябваше да се напасват разходи, се режеше живо месо именно от социалната сфера”, изтъкна Станишев.

Той похвали и правителството, и парламента, които продължили да работят, по думите му, „в изключително трудна среда, с яростна реваншистка съпротива” и призова за шанс политиката на управляващите „да се разгърне и в други сфери”.

Сергей Станишев определи младите социалисти като „истинското гражданско общество” и ги призова да продължат да бъдат групи за натиск и „защитници на каузата на справедливостта”. „И когато в една община видите, че кметът или Общинският съвет вършат безобразия, вие да реагирате, вие да поставяте въпросите, така че обществото да знае, че има кой да ги защити”, посочи той.

„Когато се вижда хладно бюрократично отношение от държавни институции, вие трябва да бъдете тези, които се борите с неправдата”, препоръча още Станишев на младите социалисти.

Станишев заяви, че ще се разчита на Младежкото обединение изключително много и в предстоящата кампания за европейски избори.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)