"Свидетели сме на тотално лицемерие в поведението на Бойко Борисов". Това каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него лидерът на ГЕРБ говори едно в България, отпращайки едни послания към българските граждани по отношение на Русия, а след това говори и върши друго в Европа.

Причина за възмущението на Станишев стана фактът, че вчера делегацията на ГЕРБ в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е внесла предложение Русия да бъде извадена от Съвета. ПАСЕ взе решение да отнеме за половин година правото на гласуване на депутатите от руския парламент.

Вносители на предложението са били депутатите на ГЕРБ Милена Дамянова, Джема Грозданова и Данаил Кирилов. "Това е характерно за Борисов - вечното лицемерие. На българите казват едно, а в ПАСЕ неговите депутати правят друго, като внасят най-крайната позиция - за изваждане на Русия от ПАСЕ", заяви лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира и темата с кворума, като посочи, че не е имало такъв, защото най-голямата парламентарна група играе политическа игра преди изборите „и това е очевидно”.

Ответен удар

БСП и ДПС да кажат дали отговарят пред Кремъл, или са достоен европейски субект, поиска в кулоарите на Народното събрание Ирена Соколова - депутат от ГЕРБ и член на българската делегация в ПАСЕ.

От ГЕРБ посочиха, че се наблюдава разминаване, но с обратен знак. „Когато отидат на европейските съвети (БСП и ДПС), когато заседават в съветите на министрите - имат една позиция, когато делегатите им са в ПАСЕ - дори не идват на заседание”, коментира Соколова.

Тя съобщи, че при гласуването първо на поправките, а след това и на самата резолюция за Русия, представителите на БСП и на ДПС не са били в залата, а председателят на българската делегация Янаки Стоилов изобщо не е отишъл на заседанието. Останалите делегати от левицата и изобщо не са влезли в залата, въпреки че са били там.

Соколова отбеляза, че общо 145 делегати в ПАСЕ са били "за" налагането на т. нар. мека мярка, с която се отнема възможността на Русия да гласува в Асамблеята до края на годината.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната