„След като няма политическа воля за спешни избори, кабинетът не трябва да бърза с оставката. Виждам много ясно, че никой друг не желае спешни избори”, заяви в четвъртък председателят на БСП Сергей Станишев.

Това се случва само два дни след като сам анонсира, че е време това правителство да си ходи, тъй като политическото доверие в него вече е изчерпано. Той обясни заключението си със съждението, че другите политически сили не желаят спешни избори и това е видимо от техните реакции.

Станишев отново посочи, че отговорното отношение би било изборите да са в края на юли, "но след като няма такава политическа воля, не смятам, че тогава кабинетът трябва да бърза с оставката. От ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори", коментира лидерът на БСП и добави: „Няма да се поддадем на условия на ГЕРБ”.

В отговор на въпрос Станишев каза, че оставката на кабинета няма да е преди заседанието на КСНС във вторник. „Мисля, че правителството каза, че е готово да работи, докато не се обяви служебно правителство, и това е редното и законното отношение”, каза той.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов добави, че на Съвета трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството и на отделните партии. „Да не се окажем в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява”, коментира той.

Социалистите засегнаха и въпроса с референдума, който трябваше да бъде обсъждан на днешното провалено заседание на НС. Отказа за регистрация на депутатите на ГЕРБ Станишев коментира така: "ГЕРБ показаха за пореден път, че са лицемерни в самата инициатива за провеждане на референдум и в позициите, които отстояват. След като БСП заявихме, че подкрепяме задължително гласуване, ГЕРБ се изплашиха и сега разглеждат референдума единствено като политически инструмент, който да използват в говоренето за избори ".

По думите му това е изключително безотговорно към хората, които са се подписали в тази подписка: „Независимо от всички съмнения, мъртвите души, починалите хора, така или иначе, са събрани близо 400 хиляди подписа и ние държим Народното събрание да се произнесе по тези три въпроса, записани в подписката”.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство