„Събитията от вчерашния ден доведоха до закъснялата оставка на Борисов и кабинета му. Вчера на пресконференцията си премиерът се опита да разиграе един театър, който приличаше на самодейност с една цел – с козметични промени в кабинета да спаси оставането си на власт”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция на партията след обявената оставка на кабинета.

Той разпозна оставката като „паническа” и подадена под натиска на обстоятелствата. „Това е панически и отчаян ход на Борисов, за да запази остатъците от доверието, което има сред гражданите”, добави Станишев.

„Червеният” лидер даде за пример оставката на Петър Младенов, който „паднал” след призива: „Дойдат танковете”. Подобна била обстановката и на протеста във вторник, когато имаше струпване на тежка техника в центъра на София.

„Нямаше извънредност на ситуацията, че да се стига до бой на протестиращите. Сигурно милиони българи видяха грозните картинки. Борисов разбра, че ако не направи този ход, ще бъде пометен от протести. Защото протестите щяха да бъдат вече неудържими. Това правителство докара България до ръба на граждански конфликт и това е непростимо”, коментира Станишев.

Той отправи и един призив: „Спрете "крокодилите" им, казвам, "крокодилите" - това са машини за рязане на документация, защото тепърва трябва да излезе наяве цялата истина”.

"Позицията на БСП е, че се нуждаем от спешни избори в рамките на законовите срокове – предсрочни избори, за да има легитимна власт, която да изразява очакванията на българските граждани, защото този парламент е изчерпан. Нужен е служебен кабинет. Всяка политическа сила днес трябва да заяви, че се отказва от опити за формиране на правителство в рамките на този парламент, а да има предсрочни парламентарни избори”, призова бившият премиер.

След съставянето на служебно правителство, според Станишев, втората задача е разкриване на цялата истина за управлението на Борисов. Третата задача са спешни мерки за решаване на проблемите, с които се сблъскваме, каза още партийният лидер.

Той допълни, че левицата има конкретни мерки за това, които ще отстоява.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали