„В момента, в който партия ГЕРБ обяви, че влиза в парламента, се стигна до радикализиране на протестите. Очевидно, че това, което се случи вчера, не е случайно. Някой цели падане на правителството час по-скоро и парламентарни избори. Гражданите трябва да си зададат въпроса кого обслужват. Предсрочни избори ще доведат до възпроизвеждане на парламентарното статукво”. Това заяви на извънредна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод ескалиралото напрежение на снощния антиправителствен протест.

„Полицаите се държаха изключително коректно”, констатира Станишев.

Според него трябва да се зададат въпроси на всички, които „поощряваха всяка форма на протест”. „Има имплантирани провокатори и групи, които целят съвсем друго развитие на сценария. Диалогът е необходим – политически и граждански. Правителството и БСП винаги са били открити за този диалог”, заяви лидерът на левицата.

Станишев не пропусна традиционния рефрен, че протестите се манипулират от ГЕРБ. „Това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират ГЕРБ, да запазят своята власт, да участват в управлението. Има стремеж към включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена, това няма как да бъде прието от страна на БСП”, обясни Станишев. „Очакваме МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, тези, които търсеха насилие, и да гарантира нормалната работа на Народното събрание”, каза още той.

На пресконференцията присъства председателят на Народното събрание Михаил Миков. „Безотговорни политици слагат тежко клеймо на България като страна, която е далеч от правова държава”, коментира той и добави, че „народните представители са избрани не да работят с ултиматум и натиск”.

Двамата представители на БСП отказаха да отговарят на журналистически въпроси. Мотивът бе, че изявленията им са част от пресконференция, а не от брифинг. Междувременно на „Позитано” се чуваха мощни скандирания „оставка”. Около 30 души се събраха пред централата на "червените".

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите