Аз съм политическото лице в БСП, което винаги е имало ясна позиция по отношение на ГЕРБ - не конюнктурна, не със завои. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Така той отново повтори тезата си, че опонента за поста му като председател на социалистическата партия Георги Първанов има двойнствено отношение към управляващите.

Веднага, след като Първанов обяви официално кандидатурата си за председател на социалистическата партия, Станишев коментира, че той трябва да отговори на редица въпроси, сред които и отношението му към ГЕРБ и Бойко Борисов, което се променило коренно след излизането му от президентството.

Последва продължителна размяна на реплики между двамата политици чрез медиите, след което конкурентът на Станишев за лидерския пост на „Позитано” се обяви „за” предложената от ГЕРБ анкетна комисия за проверка на т.нар „българската следа” в скандала "Хохегер", в който бе замесено името на бившия премиер и това на половинката му Моника Янова. Първанов дори се обяви „за” разширяването на дейността на комисията, така че да бъдат обявени всички договори, които последните няколко правителства на България са сключвали.

Задочният спор между двете най-силни фигури в БСП продължи с определението „дребни мишкувания” - така Станишев категоризира предложението на Първанов в Разград за пряк избор на председателя на БСП от партийните организации по места.

Покрай заявката, че е човекът с ясна позиция спрямо ГЕРБ, Станишев коментира, че „в момента има по-важни задачи, отколкото да влизам в пререкания с когото и да било, в т.ч. и с Георги Първанов”.

„Конгресът на БСП е след два месеца, Георги Първанов много добре знае, че няма как да се организира пряк избор за председател на партията в рамките на тази отчетно-изборна кампания. Има взето уставно решение за свикване на конгреса на 19-20 май. На него ще се формулират политиките на партията и позициите й по основни въпроси. След това ни е необходимо да се занимаваме само с нашия политически опонент, а не да си гледаме пъпа, както някои очевидно искат, заради лични амбиции”, каза още лидерът на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че амбицията му е преди всичко свързана с България, а не с позицийте му на ниво европейска политика. Основният му приоритет е БСП да спечели следващите парламентарни избори. С тези думи Станишев коментира мнението на Георги Първанов, че БСП трябва да вкара 140 депутати в следващия парламент.

„Аз вярвам, че БСП може да стане първа политическа сила. Това е изцяло в наши ръце, ако покажем, че БСП е единна около политики и е алтернатива - че е партия, която е последователна срещу ГЕРБ”, подчерта отново тезата си за последователност срещу управляващите червеният лидер.

Пресконференцията, на която говори Сергей Станишев, бе организирана по повод срещата на европейските социалистически лидери в Париж и значението на изборите за президент на Франция. Лидерът на Коалиция за България подчерта значимостта, която евентуална победа на социалиста Франсоа Оланд, ще има за политиката и развитието на цяла Европа. Станишев не скри надеждите си за „мащабна лява вълна” на Стария континент, след като през последните месеци Белгия, Хърватия и Словакия осъмнаха с нови премиери от социалистическото семейство.