Лидерът на БСП Сергей Станишев остро разкритикува начина, по който Георги Първанов води кампанията си като кандидат председателското кресло на „Позитано”.

Бившият премиер смята, че Първанов тотално е обърквал соцактива и насаждал разделителни линии.

Преди ден Първанов най-после обяви официално и в прав текст, че ще се кандидатира за председател на партията. Така той окончателно ревизира позицията си по време на двата си президентски мандата, че няма да се връща в БСП. Първанов заяви, че с него партията ще има много по-големи шансове да спечели изборите и дори може да управлява самостоятелно.

Соцлидерът още вчера призова опонента си да отговори на редица въпроси, сред които и отношението му към ГЕРБ и Бойко Борисов, което се променило коренно след излизането му от президентството.

Днес Станишев каза, че Първанов е избрал позицията по-скоро да коментира състоянието на БСП, отколкото ситуацията в страната. „Правенето на паралелна кампания не е приемливо”, добави председателят на ПЕС.

Показвайки умения на изтънчен познавач на настроенията сред избирателите, Станишев заяви, че оттук нататък всички ще разглеждат Първанов не като „нашия президент”, а като кандидат за председател на левицата, от което тя губела.

Не ме притеснява кандидатурата на Георги Първанов, но не споделям неговата визия за „битка на титаните“, продължи Станишев и обяви, че много от членовете на партията били против „неговия“ мажоритарен избор, но все пак не са го упреквали за това. „Лошото е, че няма дори доза самокритичност у него“, добави Станишев.

Бившият премиер каза още, че досега не е отговарял на Първанов, за да не се превръща в разделител. Станишев призна Първанов като важен фактор за формирането на Тройната коалиция. Обяви и че помни кой го е посочил за лидер на левицата.

Зам.-шефът на парламентарната група Михаил Миков коментира, че начинът, по който бившият президент е навлязъл в лидерската си битката, е по-скоро вреден за процесите в партията, отколкото да има за цел да засили позициите й.