След взрива в Горни Лом българските политици отново демонстрираха абсолютната си неспособност да изглеждат адекватно на фона на поредната трагедия с човешки жертви.

Добре известен факт е, че политическата класа, в чийто ръце държавната власт се прехвърля на ротационен принцип, не може да предотврати нелепи инциденти без значение дали става въпрос за взривени цехове, за рециклиране на боеприпаси или за огромни наводнения, причинени от  непочистени речни корита или изсечени гори.

На българския законотворец му е много по-лесно, а очевидно и изгодно, да върви след събитията, в които загиват хора.

Докато по време на летните наводнения от централите на партиите ни заливаха със снимки на политици, заснети да изриват тиня от мазетата на нещастни хора, днес, в навечерието на изборите, мозъчните тръстове в партиите ни съобщиха, че отлагат закриването на кампаниите си и ще се молят...

"Моля се за душите на работниците и се моля надеждата да победи", заяви късно снощи лидерът на ББЦ Николай Бареков. Макар и да не е бил във властта, започваме с бившия журналист, тъй като той е най-креслив в настояването си, че ще ни оправи. Като човек с опит в шоу-програмите (кампаниите на политиците отдавна са превърнати в пошли представления), Бареков призова и опонентите си да спрат с агитацията и да отложат закриването й.

"Отменя се закриването на предизборната кампания на КП "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", съобщиха от пресцентъра на коалицията. Днес в 11.00 ч. ще бъде открита църквата "Св.Георги Победоносец" (изградена със средства на ТВ СКАТ и НФСБ) в кв. Победа, гр. Бургас, след което ще бъде отслужен молебен за хората, останали в неизвестност при взрива на завода за боеприпаси в с. Горни Лом, съобщиха от обединението на Валери Симеонов и на дежурния коалиционен партньор за прескачане на четирипроцентовата бариера Красимир Каракачанов.

Винаги съм казвал, че трябва да се помолим и на Господ малко, щото дълго спекулирахме, че е българин, ама тая година много ни наказа”, коментира и Бойко Борисов, който традиционно се обръща към Всевишния  с лека усмивка, поглед нагоре и думата „началника”. От ГЕРБ съобщиха малко по-късно през деня, че отменят закриването на кампанията си, след като Борисов обяви в национален ефир, че в тази ситуация „на кой му се пее, танцува или играе хоро”.

От БСП (в лицето на председателя Михаил Миков) и от АБВ също призоваха за спиране на кампаниите на партиите, но без да говорят за Господ, вероятно поради някой атеистични особености в миналото на днешните социалисти.    

Към 13.00 часа в четвъртък призив за спиране на кампаниите не е дошъл от Реформаторския блок и от ДПС. Само Меглена Кунева се обърна към хората от видинския край да помогнат на пострадалите и се съсредоточи върху вземането на поуки от ситуацията.

"Атака" също все още не се е включила във всеобщия политически тон на отмяна на прояви. Партията на Волен Сидеров използва слогана "С нам и Бог" в предизборната кампания и вероятно няма нужда да се сближава демонстративно с Господ по "поводи".

Основен щрих в цялата нелепа ситуация пък е изказването на служебния премиер Георги Близнашки часове след взрива, който обяви, че „целият български народ очаква аз да се явя на Националния стадион Васил Левски и да подкрепя Лудогорец”. А достойният финален акорд е обявеният от правителството национален траур (едва ли някой се спомня кой е подред в последните години) преди официалното съобщение за броя на жертвите.

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Година след взрива в Горни Лом виновни няма
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Правителството мисли какво да прави със 190 000 противопехотни мини в "Миджур"
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг