Сигнали на телефон 112 ще могат да бъдат подавани и чрез кратки текстови съобщения, решиха депутатите в четвъртък, след като приеха на първо четене промени в Закона за Националната система за спешни повиквания.

Според вносителите - депутатите от КБ Захари Георгиев и Христо Монов, връзката с телефон 112 може да се осъществи чрез гласови съобщения, което поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. В невъзможност да ползват тази връзка са и граждани, които са изпаднали във внезапна криза и са изгубили способността да говорят. Георгиев и Монов смятат, че тези неудобства може да се избегнат, ако се даде възможност да се комуникира чрез СМС-и.

От ГЕРБ обявиха, че биха подкрепили принципно законопроекта, но трябва да се направят някои изменения преди приемането му на второ четене. Веселин Вучков обясни, че системата не е готова технически да бъде въведена такъв вид връзка. Според него трябва да се дадат възможности да се ползват и друг вид способи за връзка, а не само чрез есемеси. Той поясни, че трябва да бъде удължен и гратисният период за въвеждане на промяната и той от два месеца да стане поне година.

Даниела Дариткова от ГЕРБ допълни, че от Центровете за спешна медицинска помощ не подкрепят законопроекта и в парламента е внесена подписка от работещи в центровете с 3192 подписа. Главният мотив на спешните медици е, че ще се забави и затрудни възможността за реакция на екипите.

Колегата й Красимир Ципов обясни, че в седем или осем държави е въведен такъв вид услуга, като по-често ползваният метод е чрез гласов канал да се преобразува получен в текстови вид сигнал.

Христо Монов каза, че при подаването на текстови сигнал ще се ползва гласов канал за получаване на информацията. Налага се само да се усъвършенства софтуера на телефон 112, който ще позволява GPS локация на обаждането.

Директорът на Дирекция "Национална система 112" в МВР Стоян Граматиков посочи, че въпросът е обсъждан неколкократно и мнението е, че трябва да има достъп, но не точно със СМС-и. Според него се налагат промени в проекта между първо и второ четене.

„За” изменението на първо четене гласуваха 136 депутати, „против” нямаше, а 20 се въздържаха.