Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева се е оплаквала на свои колеги, че заради скандала „Червеи” премиерът Бойко Борисов притиска главния прокурор Сотир Цацаров да я подведе под отговорност. Обвинител №1 пък се опитва да угоди и на министър-председателя, и на Цветан Цветанов, който се опитва да спаси съдийката. Това се разбира от серия аудиозаписи, публикувани от сайта Биволъ.

Чуйте тук Част 1Част 2 и Част 3

Според медията, в тях се чуват гласовете на Владимира Янева и друга също отстранена съдийка – Румяна Ченалова. Чува се и мъжки глас.

„Жоро Колев (председател на Върховния административен съд-б.р.) ми се обажда и казва: Тука (във Висшия съдебен съвет – б.р.) хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. (...) Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал. И сега, ако те днеска не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. Тоест, по-добре да ме отстранят", казва „Янева”.

Тя описва и какво е чула по отношение на натиска върху главния прокурор: „Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска”.

Сюжетът, който събира изпълнителна и съдебна власт, е свързан с разработката на ДАНС „Червеи” за търсене на пробив в информационната система на МВР, в рамките на която Владимира Янева беше дала разрешение за СРС-та много над максималния законов срок. От третата част на записите, публикувана вчера вечерта, става ясно, че Цацаров е обещал на Янева, че ако бъде установено нарушение, ще бъде обявено, че тя е била подведена.

Димитър Стоянов от сайта Биволъ обясни в студиото на "Тази сутрин", че записите са пристигнали през анонимната криптирана платформа BalkanLeaks, като до момента Румяна Ченалова и Георги Колев са потвърдили, че са водили разговори, макар да не са коментирали съдържанието им.

Журналистът посочи, че ако записите са били манипулирани, е щяло да има реакция от замесените, докато към момента те предпочитат да мълчат. Той коментира, че може би ставаме свидетели на битката на две лобита в управляващата партия (на „Цецо” и на „Бойко”-б.р.).

„Този разказ онагледява тоталитарния модел, по който действа нашето общество – натискът на изпълнителната власт над съдебната и колко е гъвкава съдебната власт, за да услужи на изпълнителната. (...) Извън конкретната ситуация, виждаме един много ясен модел на не-независима съдебна власт”, подчерта Стоянов.

Той отбеляза, че по отношение на делото срещу Владимира Янева „се носи мълва”, че оправдателната й присъда вече е написана.

Журналистът от Дневник Петя Владимирова коментира, че трябва официално да се установи кой е на записа и как е бил записан.

„Ако Висшият съдебен съвет, този и предишният, ако всеки състав си вършеше работата, нямаше да слушаме такива записи, нямаше да има назначенци на г-н Цветанов”, подчерта тя. Според нея Търговското отделение на СГС (където последно работеше Ченалова – б.р.) е било превърнато в борса за изпълнение на поръчки.

Тя беше скептична за евентуалното оправдаване на Янева, тъй като нейното нарушение е най-драстично.

"Ако приемем, че главният прокурор е приел да играе двойна роля, прокуратурата би трябвало да повдигне обвинение, защото така е казал премиерът. От друга страна, така трябва да се проведе разследването и делото, че наказанието да бъде смекчено", посочи все пак тя.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я